Att slänga ihop en kladdkaka är ingen konst

Igår började jag kolla på Skärgårdsdoktorn. Inte för första gången precis – den är en av mina favoriter bland svenska serier, jag ser om den då och då, när det har gått så lång tid att jag liksom inte minns exakt varenda detalj. Älskar stämningen, dialogen, älskar det faktum att det stundom blir dramatiskt men aldrig mörkt och tungt. Jag är, om sanningen ska fram, dödstrött på det som brukar kallas ”nordic noir” och undviker det i mesta möjliga mån. För mig får det mer än gärna vara ljust och glatt. Verkligheten innehåller väl tillräckligt mycket dysterhet och mörker, tänker jag.

Fast egentligen var det inte Skärgårdsdoktorn vs Nordic Noir jag skulle skriva om. Utan om kladdkaka. Blev så sugen på något sött igår kväll och eftersom jag hade alla ingredienser hemma fick det bli just kladdkaka. Sååå gott – och så himla enkelt att snabbt svänga ihop. Det här är en enkel variant, med kakao istället för smält choklad, men himmelskt god, faktiskt en av mina favoriter.

Kladdkaka

100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl

Gör så här: Smält smöret. Smörj en form med löstagbar botten (eller en liten pajform). Rör ihop ägg och socker (det ska inte vispas pösigt) och häll i de torra ingredienserna. Rör om ordentligt och tillsätt sedan det smälta, avsvalnade smöret. Blanda till en smidig smet och häll i formen. Grädde i mitten av ugnen på 200 grader i ca 25-30 minuter. Servera med vispad grädde och, om du vill, bär eller frukt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s