Tunnbrödets dag den 9 maj

Sedan 2017 firas Tunnbrödets dag den andra lördagen i maj – i år är det idag, den 9 maj. Dagen har instiftats av Tunnbrödsakademin för att fira tunnbrödet och även för att uppmärksamma den unika tunnbrödskulturen på alla tänkbara sätt.

Tunnbrödet har en lång historia i Sverige. Fram till någon gång på 1500-talet bakades det på korn – det spannmål som har kunnat odlas i norra Sverige – och illustrationer i Olaus Magnus verk om de nordiska folken (utgivet första gången 1555) visar  hur män och kvinnor bakade tunna bröd på hällar av järn över öppen eld. Brödet bakades för att förvaras under lång tid, så kallad förrådsbakning. Genom gräddningen konserverades det malda mjölet och på så sätt kunde spannmålen bevaras under lång tid. Numera bakar man tunnbröd på olika sädesslag och vete och råd är nu för tiden vanligare än korn. 

Tunnbröd förknippas ofta med den norrländska mattraditionen men även längre söderut i landet har man bakat liknande bröd och beroende på ingredienser och tillagning finns det olika typer av tunnbröd i olika regioner. Gemensamt för dem är,  enligt Tunnbrödsakademin, att de alla är kavlade, naggade och bakade under kort tid i hög temperatur. Att bröden är naggade skiljer dem från andra tunna brödsorter som man hittar exempelvis i Medelhavsområdet.

För den som inte har tillgång till traditionella gräddningsmöjligheter, men som ändå vill baka tunnbröd en dag som denna, kommer här ett recept på tunnbröd som gräddas i stekpanna. Receptet ger 10 bröd.

Tunnbröd i stekpanna

5 dl vetemjöl special
1 tsk alt
1/2 msk smakneutral olja
2 dl fingerljummet vatten
smör eller olja till gräddning

Gör så här: Blanda alla ingredienserna och arbeta ordentligt till en smidig deg. Dela degen i 10 lika stora bitar och kavla ut dem tunt på mjölat bakbord. Nagga bröden med en nagg eller en gaffel.

Hetta upp en stekpanna med olja eller smör och stek bröden ett par-tre minuter i medelvarm panna. Vänd bröden lite då och då för bästa yta, och lägg dem sedan i folie eller en handduk så att de håller sig mjuka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s