Klassisk husman är alltid rätt – späcka en karré och njut med gräddsås och potatis

Igår lagade jag till en fläskkarré, som jag späckade med katrinplommon och torkade aprikoser. Till det en härlig gräddsås, kokt potatis och syltlök – godare blir det inte!

Till 4 personer passar det med ca 1 kilo hel karré – eller välj en bit hel kotlettrad om du vill. Stick hål i den här och var och fyll den med katrinplommon eller annan torkad frukt. Salta och peppra och krydda också gärna med ingefära – det passar så bra till fläskkött.

Tillaga på 175 graders värme mitt i ugnen i ca 1 timme och täck med folie om baconet börjar få för mycket färg. Låt vila en stund och skär sedan i fina skivor. Servera med kokt potatis, syltlök, ärter, gelé eller något annat du gillar.

Gräddsås

Steksky och 2 dl vatten
1 msk kalvfond eller 1 buljongtärning
2 dl grädde
1 msk kinesisk soja
2 msk idealmjöl
salt, vitpeppar

Gör så här: Vispa ur pannan med vatten och sila ner stekskyn i en kastrull. Tillsätt kalvfond, grädde, soja och idealmjöl. Vispa och låt såsen koka några minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Om du serverar burkärter till karrén, använd då spadet i gräddsåsen – det blir jättegott! Du kan med fördel också använda potatisspad istället för vanligt vatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s