Kräftströmming är gott både varmt och kallt

När jag var liten var det mer eller mindre kutym att klaga på skolmaten. Och i ärlighetens namn hade den sina brister, med överkokt (eller stundvis halvrå) potatis kokt i storkök och fraktad miltals innan den till sist hamnade i skolmatsalens stora behållare. Men vissa rätter smakade riktigt bra, och bland dem fanns kräftströmming. En härlig rätt som passar lika bra att äta varm med potatis eller mos till middag som kall på en buffé. Lättlagad är den dessutom, och nästan omöjlig att misslyckas med.

Kräftströmming

Receptet ger 4 portioner, men är lätt att dubbla om man är fler som vill äta. 

600 g strömmingsfilé (eller 1 kg hel)
1 msk salt
1 msk dillfrö
Vit- eller svartpeppar
5 dl tomatjuice

Gör så här: Använder du hel strömming så börjar du med att rensa den och ta bort ryggbenet.

Strö hälften av saltet och hälften av dillfröna i en ugnssäker form. Resten av saltet strös över strömmingen. Rulla ihop filéerna med skinnsidan ut och lägg i formen. Häll över resten av dillfröna och peppra lite lagom. Häll så över tomatjuicen.

Täck formen med ugnsfolie och tillaga i mitten av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.

En annan härlig strömmingsrätt hittar du här: Febes sardinströmming.

En kommentar

  1. […] Kräftströmming är en svensk klassiker. Min generation minns den kanske mest från skolmatsalen, men då är det dags att ändra på det för kräftströmming har definitivt sin självklara plats även i det moderna svenska köket! Till receptet >> […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s