Absolut budget – men festligt gott…

Just nu håller jag på och tömmer skafferi, kyl och frys. Det är ju särskilt passande just nu när man ändå ska iaktta social distansering och inte ränna runt för mycket ute i samhället. Visst, det är klart vi handlar sånt som mjölk och andra färskvaror men i övrigt lagar vi mat på det som redan finns hemma och det blir inte bara billigt utan dessutom väldigt gott. Begränsat utbud är en klart nyttig utmaning för fantasin när det gäller till exempel kryddningen.

Igår lagade jag en alldeles underbar tonfisksås som jag serverade till pasta. Ett par burkar konserverade tomater, en burk tonfisk, två gula lökar, en paprika som börjat vissna lite, massor av vitlök och en skvätt vitt vin som blivit kvar sen påsken – och plötsligt hade vi en riktig festmåltid mitt i den grå vardagen.

Tonfisksås i ”kristid”

2 gula lökar
1 paprika av valfri färg
4 klyftor vitlök
1-2 msk smakneutral olja
2 burkar konserverade tomater (krossade, passerade eller hela – spelar ingen roll)
1 dl vitt vin (går lika bra med vatten eller fiskbuljong)
1 burk tonfisk (olja eller vatten går lika bra)
2 msk tomatpuré
1 msk senap
1 tsk strösocker
salt, peppar och cayenne

Gör så här: Skala och finhacka lök och vitlök. Grovhacka paprikan. Fräs allt i oljan i en kastrull på låg värme, så att löken blir mjuk men inte få färg. Strö lite socker över under fräsningen.

När löken blivit riktigt mjuk, häll i tomaterna i kastrullen och rör om. Tillsätt vinet och låt puttra på svag värme 20 minuter (eller dubbelt så länge – den här såsen blir bara godare ju längre den kokar). Häll av tonfisken och rör den den i grytan tillsammans med tomatpuré och senap. Smaka av med salt, peppar och cayenne och servera till nykokt pasta.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s