Baka i Crock Pot: Irish Soda Bread

Jag har inte lyckats få tag i jäst på flera veckor nu – inte för att jag springer i särskilt många butiker och letar, men på den Willysbutik där jag oftast handlar så här i coronatider har de inte haft vare sig färsk jäst eller torrjäst sen hamstrandet började. Toapapper och jäst var väl det som hamstrades mest men medan toapapper åter finns på butikshyllorna så har jästen ännu inte kommit in. Tur att jag hade ett par påsar torrjäst i skafferiet när jag skulle baka häromdagen.

Men det går faktiskt att få till ett riktigt gott bröd, med en struktur som är snarlik jästbröd, även med andra jäsmedel.

Irish Soda Bread

Knepet här är att använda både bikarbonat och bakpulver. I originalreceptet ska det vara kärnmjölk, men det är ju inte så lätt att få tag på i Sverige, så jag brukar helt enkelt syra mjölken själv. Tillsätt 1 tsk ättika eller pressad citron per 2 1/2 dl mjölk och du får en alldeles lagom syrlig mjölk som sätter fart på bikarbonatens jäskraft. Du kan också använda lättfil men jag tycker att den syrade mjölken ger ett godare bröd. Till ett rejält bröd behövs:

1 l vetemjöl special
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
ca 5 dl syrad mjölk (se ovan)

Gör så här: Blanda de torra ingredienserna, antingen i bunke eller i matberedare. Tillsätt mjölken lite i sänder (det kan vara så att du inte behöver använda allt) tills du får en deg som släpper kanterna. Knåda den smidig och forma till en bulle som passar i din crockpot. Skåra den, antingen med ett ”X” om du gör den rund eller med några snitt på diagonalen om du har en oval bulle.

Olja grytan med smakneutral olja och klä den med ett bakplåtspapper, en bit upp på kanten. lägg på¨locket antingen lite på glänt eller med en kökshandduk under.

Sätt på högsta effekt och baka brödet i ca 3 timmar. Låt vila en stund i grytan innan du försiktigt lyfter upp det.

Tips! Det här receptet lämpar sig jättebra för lergryta! Lägg då lergrytan i kallt vatten i ca 30 minuter, torka av och olja både botten och lock ordentligt med smakneutral olja. Lägg i degbullen och ställ in grytan på nedersta falsen i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och grädda brödet i ca 1 – 1 1/2 timme.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s