En gigant har gått ur tiden

En av mitt livs största filmupplevelser var när jag var på bio och såg Utvandrarna och Nybyggarna. Jag hade redan läst romansviten – det närmaste vi kommer till ett svenskt nationalepos, enligt min (och många andras) mening – och jag visste att den behandlade en oerhört stor och viktig del av vår svenska historia. Att få se Mobergs fantastiska epos översatta till film var starkt – så starkt att jag fortfarande känner samma vördnad, förundran och beundran var gång jag ser om filmerna. Och det gör jag. Ofta.

När jag idag fick veta att Max von Sydow gått bort var det hans enastående rolltolkning av Karl-Oskar jag först tänkte på. Men Max von Sydow har gjort så mycket att det knappt ens går att med ord beskriva hans storhet och enorma  betydelse för filmhistorien. Det fanns inte en filmskapare, inte en regissör, som inte ville ha med honom åtminstone i en liten roll – och det fanns inte en enda roll han inte bemästrade med bravur.

Max von Sydow var en av världens främsta skådespelare. Listan på oförglömliga rollprestationer kan göras lång. Tack för allt och vila i frid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s