Mat från Georgien: Tjanachi eller Chanakhi – lammgryta

Georgisk lammgryta, som får koka länge så att alla smaker smälter ihop med varandra…  Passar perfekt en ruggig marskväll (som det är många av just nu), med ett gott surdegsbröd till – och varför inte ett glas rött?

Tjanachi

Receptet blir lagom för 4-6 personer. Grytan går jättebra att frysa, om man har ett mindre hushåll, och blir jättegod lunch i matlådan! Som alla andra husmansrätter, i det georgiska köket såväl som i andra kök, finns det otaliga recept. Man kan exempelvis laga den med potatis istället för aubergine, eller med både aubergine och potatis. Min kompis tillsätter också ofta morötter. Så prova dig fram, för ingenting är fel i en gryta!

3 gula lökar
1 stor aubergine
3 msk olivolja
4 msk tomatpuré
5 dl köttbuljong, hemlagad eller på tärning
800 g benfria grytbitar av lamm eller drygt kilo lammbringa med ben
1 dl hackad persilja
1/2 dl hackad koriander
4 pressade vitlöksklyftor
2 lagerblad
6 vit- eller svartpepparkorn
vatten
4 tomater
extra persilja till garnering

Gör så här: Skala och hacka löken, och ansa och skär auberginen i tärningar på ca 1 cm.

Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs löken så att den blir mjuk och genomskinlig, utan att få färg, på svag värme i ca 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare ett par minuter. Späd med buljongen och sjud såsen 5 minuter.

Lägg hälften av auberginen i en gryta. Lätt på kött, persilja, koriander, vitlök, lagerblad och pepparkorn och resten av auberginen. Häll över lök- och tomatsåsen och häll på vatten så att det nästan täcker. Koka upp och låt koka på svag värme i minst 1 timme, eller tills köttet är mört.

Skiva tomaterna och lägg dem överst i grytan. Koka i ytterligare 10 minuter. Garnera med persilja och servera.

Tips! Den här grytan blir jättegod även med nötkött. Tänk då på att öka tiden något.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s