De svenska kakornas och bakverkens historia

Jag har just börjat baka upp lite klassiska kakor, som jag tänkte dela med mig av här på bloggen. Vissa av recepten är lite moderniserade – andra är direkt hämtade ur gamla receptböcker. Men innan jag börjar lägga upp recepten tänkte jag skriva lite om kaffebrödets historia, från det förra sekelskiftet och fram till nu.

Det var i slutet av 1800-talet, då järnspisen blev vanlig och tillgången på vetemjöl, socker och jäst ökade, som förutsättningarna för bakning förändrades. Innan dess var det vanligast att man bakade kakor som kokats i fett, som struvor och klenäter. Det fanns också särskilda bakredskap som användes för att baka över öppen eld – till dessa hör våffeljärn och rånjärn. Men ugnen i järnspisarna lämpade sig just för kakor, så nu började nya kakrecept växa fram. Det är de kakor och bakverk som vi ser som klassiska idag. 

Det nya vetebrödet – kakor, mjuka kakor, söta bullar – kom redan från början att kopplas ihop med kaffe. Genom det började också kafferepen och kaffekalasen ta form, och bli allt vanligare. Och det fanns många anledningar att baka och ställa till med kaffekalas, inte bara om söndagarna. Namnsdagskalas var inte ovanligt (något som väl nästan är bortglömt numera). På bilden nedan firar min mamma Alice (i mitten) sin 5-årsdag, den 9 augusti 1933, tillsammans med sina kusiner Sara och Eva.

På återseende – med tidstypiska bakverk från 1900-talets början och fram till idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s