Den lena silkegröten – en klassiker från förr

Har du ätit silkegröt någon gång? Det är helt enkelt en gröt kokt på mjölk och vetemjöl, med lite salt, eventuellt lite socker och en klick smör. Och det är fullkomligt ljuvligt gott! När jag var barn åt vi det ofta på helgerna, när vi njöt lite extra av frukosten och den traditionen höll jag på även när min son var liten. Inte för att det här är den nyttigaste gröten som finns – men en av de godaste.

Silkegröt

Urgott med en klick äppelmos, en god sylt eller kanel. Vill man göra den vegansk så byter man bara ut mjölk och smör mot veganska motsvarigheter. 

2 dl vetemjöl
8 dl mjölk
1-2 msk smör
1/2 – 1 tsk salt
ev 1 msk strösocker

Gör så här: Vispa mjölet med lite (kanske 3 dl) av mjölken i en liten skål, tills du har en tjock men klimpfri redning. Värm resten av mjölken i en kastrull. Låt koka upp och tillsätt redningen under kraftig vispning. Låt puttra på svag värme i ca 5 minuter – rör eller vispa helst hela tiden för att undvika att gröten bränner fast i botten. Ta kastrullen av värmen, smaka av med socker och salt och häll i smöret och låt det smälta ner. Servera med mjölk och mos, sylt eller kanel.

 

 

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s