Snabba vegogrytan som alla brukar tycka om

Jag lagar mer och mer vegetariskt, och ju mer vegetariskt man lagar desto bättre smakar det. Dels handlar det väl lite om att man vänjer sig av med att allt alltid måste ”smaka kött”, men framför allt tror jag – åtminstone i mitt fall – att det handlar om att man helt enkelt blir bättre och bättre på det. När man är uppvuxen med att köttet (eller fisken, kycklingen osv) har huvudrollen på tallriken tar det lite tid att komma på knepen med hur grön mat ska tillagas och kryddas och vilka smaker som passar bäst ihop.

En av mina godaste vegogrytor är faktiskt inte min överhuvudtaget – receptet har jag fått från en väninna som varit vegetarian sen hon var ung i slutet av 1970-talet och som verkligen kan konsten att laga vego som alla tycker om!

Mariannes snabba vegogryta

Den här grytan går supersnabbt att göra, så sätt på ris (eller matvete eller vad du vill servera till) innan du börjar! För 4 portioner behövs:

1 gul lök
2 bananer
4 dl konserverade kikärter (eller hemkokta)
1 burk krossade tomater
2 msk jordnötssmör
2 dl saltade eller torrostade jordnötter
1 dl sojagrädde
1 tsk citronsaft
2 tsk currypasta av valfri sort
1 tsk salt
1 msk smakneutral matolja

Gör så här: Skala och finhacka löken. Fräs den på svag värme i en gryta tills den bli mjuk och genomskinlig.

Skala och skiva bananerna och lägg dem, tillsammans med alla övriga ingredienser, i grytan. Låt alltsammans koka upp rör om varsamt. Servera med ris, couscous, matvete eller hirs, gärna också en klick yoghurt (mjölkfri för den som vill äta veganskt) och lite sallad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s