Annadagen

Idag har Anna namnsdag, och just Annadagen var en viktig dag för inledningen av julförberedelserna i det forna bondesamhället – bland annat skulle lutfisken läggas i blöt. Det är för övrigt en sed som levde kvar in i relativt modern tid. Både mormor och morfar och farmor och farfar lade lutfisken i blöt på sedvanligt vis just denna dag.

I det äldre samhället var Annadagen också den dag då julölet skulle vara färdigbryggt i den meningen att malten hade kokats och silats och att jästen hade blivit tillsatt. Ölet skulle sedan vara klart att drickas senast på Tomasmäss, alltså den 21 december.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s