Annadagen

Idag har Anna namnsdag, och just Annadagen var en viktig dag för inledningen av julförberedelserna i det forna bondesamhället – bland annat skulle lutfisken läggas i blöt. Det är för övrigt en sed som levde kvar in i relativt modern tid. Både mormor och morfar och farmor och farfar lade lutfisken i blöt på sedvanligt vis just denna dag.

I det äldre samhället var Annadagen också den dag då julölet skulle vara färdigbryggt i den meningen att malten hade kokats och silats och att jästen hade blivit tillsatt. Ölet skulle sedan vara klart att drickas senast på Tomasmäss, alltså den 21 december.

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s