Den älskade julgranen

Den är en av våra käraste jultraditioner – men har ingenting alls med julens kristna ursprung att göra… Jag talar naturligtvis om den älskade julgranen. Den kan vara äkta eller gjord av plast, men oavsett vilket pryder den sin plats både i utemiljöer och i de flesta svenska hem under julhelgen.

Julgranen är från början en tysk tradition. Där började man ställa in ett julträd redan under 1600-talet, men till Sverige hittade den första (kända) granen vägen först på 1700-talet, närmare 1741. Det var detta år den första dokumenterade svenska julgranen restes, närmare bestämt hos familjen Wrede-Sparre på Stora Sundby i Sörmland.

Till en början var det dock en sed som förblev det fina folkets; julgranar var något man hade på godsen och i herrgårdarna medan man i torpstugor och på mindre bondgårdar höll sig till de mer vardagliga kvistarna och halmprydnaderna. Inte förrän omkring år 1900 hade julgranen blivit vanlig även i de ”mindre bemedlade” hemmen.

Till en början var julgranarna små, ofta placerade i en kruka på något bord. De dekorerades vanligen med levande ljus och godsaker som frukt och pepparkakor. Att hänga äpplen i grenarna blev populärt eftersom det tyngde ner dem en smula och gjorde det lättare att få ljusen att sitta rakt. Med tiden började man tillverka egna granprydnader av papper och halm. Färdiga julgransprydnader fanns att köpa i butikerna i storstäderna redan på 1880-talet men det dröjde flera decennier innan dessa slog igenom i de breda folklagren.

Den allra vanligaste julgranen är fortfarande Rödgranen, som blivit något av en symbol för julgranen. Det är också den enda som verkligen doftar gran! Många köper numera även Kungsgran, som är något mjukare och har plattare barr, och som dessutom håller längre innan de börjar barra. Den blågröna silvergranen har också börjar röna större popularitet genom åren, liksom den konstgjorda plastgranen.

Även granprydnaderna har förändrats en del, och idag är utsmyckningen av julgranen något som endast fantasin sätter gränser för. Glittrande girlander i allsköns färger har i viss mån ersatt de traditionella flaggirlanderna, och julgranskarameller, hemgjorda korgar och pepparkakor får konkurrens av glänsande kulor av alla färger och former.

Känslan är dock densamma, oavsett granvariant. Vare sig det handlar om den mäktiga granen på Londons Trafalgar Square eller den enkla klassiska svenska granen med julgranskarameller, röda glaskulor och flaggor sprider julgranen en alldeles särskilt julefröjd omkring sig. Som ingen annan tradition minner den om forna tiders och forna generationers jular, och doften av den äkta rödgranen binder på ett sällsamt ljuvligt sätt samman dåtiden, nuet och framtiden…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s