Julmat i CrockPot: Bourbonglaserad ”julskinka” på amerikanskt vis

Den amerikanska varianten av julskinka, där den kokta och rimmade skinkan glaseras med en härlig glaze, är en av mina favoriträtter. Prova själv!

Bourbonglaserad skinka

Det är svårt att hitta skinkor som är mindre än 2-3 kilo, så det här receptet lämpar sig bäst för en CrockPot av större modell. Men det går också att använda samma recept på fläsklägg eller mindre ”julskinkor” av kalkon. Då kan man minska lite på glazen, så länge den har samma proportioner. Jag vill gärna ha svålen kvar på den här skinkan, då brukar jag skära rutor i den med en vass kniv. Vill du hellre ta bort svålen går det förstås lika bra. 

1 kokt, rimmad skinka (med eller utan ben) på 2-3 kg
2 dl äppelcider eller -juice
1 1/2 dl brun farin
1 dl bourbon, till exempel Jim Beam
3/4 dl honung
1/2 dl senap av dijontyp

Gör så här: Olja insidan av CrockPotgrytan. Blanda alla ingredienserna till glazen i en skål och rör om väl. Lägg skinkan i CrockPoten och häll glazen över. Sätt grytan på låg effekt, lägg på lock och baka i 4-6 timmar. För bästa resultat bör du ösa skinkan minst en gång i timmen.

Låt skinkan svalna lite i grytan och ta sedan upp den och låt den kallna insvept i ugnsfolie. Skiva tunt och servera på julbordet. Vill du hellre servera den som huvudrätt så är det jättegott med potatismos och råkostsallad till.

Tips: Har du ingen CrockPot kan du baka den här skinkan i ugnen. Lägg då skinkan i en stor ugnsfast form och häll över glazen. Baka på 150 grader i 1-2 timmar och ös 5-6 gånger under tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s