Steak & Ale Pie

Lever mig kvar lite i mina minnen från Skottland och Shetlandsöarna just nu, och lagar gärna skotskt och engelsk. Och bland det jag tycker är absolut godast på de brittiska öarna är de underbara köttpajerna.

Steak & Ale Pie

Steak & Ale Pie – kött- och ölpaj – är en traditionell rätt i Skottland såväl som i England. Ett riktigt härligt långkok, som serveras med härliga gyllengula pommes frites eller ett gott potatismos. Till en paj för fyra personer behövs:

1 tsk salt
2 msk smör
1/2 dl vatten
1/2 tsk svartpeppar
2/3 dl vetemjöl
2 lagerblad
2 vitlöksklyftor, finhackade
400 g champinjoner, halverade eller kvartade
2 msk worcestersås
2 krm timjan, torkad
½ dl kalvfond
1 finhackad gul lök
33 cl öl av ale-typ
800 g benfritt nötkött, t ex fransyska eller högrev

Pajdeg:

150 g smör
3 dl vetemjöl
3 kokta, rivna potatisar

Gör så här: Skär köttet i små bitar och lägg i en skål. Fräs i smör i ett par minuter. Lägg dem i en kastrull. Fräs också svamp, lök och vitlök tills svampen fått färg och tillsätt detta i kastrullen. Tillsätt mjöl, salt, peppar, lagerblad och timjan och häll på kalvfond, vatten worcestersås och porter.

Låt koka upp och koka på svag värme, under lock i ca 1 1/2 timme, eller tills köttet är riktigt mört – det ska gå att dra isär med en gaffel.

Under tiden gör du pajdegen, antingen för hand eller i matberedare. Klä fyra portionspuddingformar eller en stor ugnsform med höga kanter med pajdegen. Det som blir över kavlar du ut och använder sedan som lock. Förvara den kallt tills grytan är klar.

Sätt ugnen på 200 grader. Häll den färdigkokta köttgrytan i pajskalet och lägg på locket. Var noga med att trycka fast det runt kanterna. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter tills locket fått fin färg. Servera med grönsaker och frasiga pommes frites, potatis eller potatismos – eller varför inte den traditionella potatisrätten rumbledethumps?

Rumbledethumps

En klassisk skotsk middagsrätt med potatis, vitkål och lök – god att äta som den är eller till en köttpaj eller annan kötträtt. Till 4 personer behövs:

450 g potatis, grovt hackad
60 g smör
1 gul lök, tunnskivad
250 vitkål, finstrimlad
salt och peppar
1-2 dl riven cheddarost
matolja

Gör så här: Värm ugnen till 175 grader. Pensla en pajform med 25 cm diameter – eller en oval ugnsform – med matolja.

Koka potatisen knappt mjuk (8-10 minuter) och låt den rinna av. Skölj med kallt vatten ett par gånger och låt rinna av på nytt. Lägg den i en skål och mosa den grovt.

Smält smöret i en stor kastrull och fräs löken tills den är mjuk och genomskinlig. Tillsätt då vitkålen och låt den fräsa med i ca 5 minuter. Rör om med jämna mellanrum så att vitkålen inte blir bränd. Tillsätt sedan den mosade potatisen och smaka av med salt och peppar. Lyft kastrullen från spisen och tillsätt hälften av osten. Häll blandningen i pajformen och strö resten av osten över. Baka i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills rätten fått vacker färg. Strö gärna lite kryddgrönt över vid servering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s