Laga Haggis – Skottlands nationalrätt

När jag var i Skottland för ett par år sedan åt jag – naturligtvis – haggis. Haggis påminner lite om vår egen pölsa, och görs på fårmage och andra inälvor. Och det är bra mycket godare än det kanske låter, det försäkrar jag!

Haggis

Haggis finns att köpa konserverad i välsorterade butiker men den som har tid och lust, och har tillgång till slaktare/saluhall som kan hjälpa till att införskaffa ingredienserna, kan naturligtvis laga sin egen också. Till en stor gryta, lagom för 5-6 personer, behövs:

1 fårmage
5 l saltat kallt vatten

Fyllning:
1 fårhjärta
2 fårlungor
1 fårlever eller 2 lammlever
2 1/2 kg lammkött, t ex kokkött av olika slag
2 – 3 finhackade gula lökar

3 dl havre- eller grahamsmjöl

1 msk salt
1 tsk grovmald svartpeppar
1 tsk torkad koriander

Gör så här: Först gör du ren fårmagen: skålla i kokande vatten, vänd ut och in och lägg i kallt, saltat vatten över natten.

Dagen därpå gör du i ordning själva haggisen. Skölj lungor, hjärta och lever och lägg i en stor gryta tillsammans med lammköttet. Häll i vatten så det täcker, koka upp och låt koka i 2-3 timmar. Sila sedan buljongen och ställ åt sidan.

Finhacka lungorna, levern, hjärta och köttet. Lägg i en stor skål och tillsätt lök, mjöl och kryddor. Blanda väl och späd med lite av buljongen så du får en mjuk konsistens. Skeda sedan i blandningen i fårmagen så att denna blir fylld till drygt hälften. Sy ihop magen med bomullstråd och pricka några hål i den (annars riskerar den att spricka vid kokningen). Lägg i gryta med kokande vatten och låt koka i ca 3 timmar på svag värme utan lock. Se till att vattnet alltid täcker haggisen.

När haggisen är klar, ta upp och låt svalna en aning – skär sedan upp och servera, förslagsvis med potatismos och kokta rotfrukter – eller varför inte rotmos. Eller servera den som en del av en maffig frukost/brunch!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s