Kotlett California

När jag var liten lagade min mamma ibland något som hon kallade Kotlett California. Det var helt enkelt fläskkotletter som serverades med en simmig citronsås, oftast med stekt potatis. Om rätten verkligen har sitt ursprung i USA har jag ingen aning om, jag tror snarare att det kan komma från någon gammal kokbok. Oavsett vilket gillade jag det jättemycket, så när jag hittade mammas gamla recept i en låda var jag tvungen att tillaga just denna rätt. Och jag blev lika förtjust nu som jag var då jag var barn.

Kotlett Californa

Till 4 portioner behöver du:

4 fläskkotletter
4 tjocka citronskivor
2 msk smör
färsk persilja 
salt, vitpeppar, vitlökssalt

Sås:
2-3 msk färskpressad citronsaft
2-3 tsk strösocker
1-2 tsk arrowrot
2-3 vatten eller buljong
kinesisk soja

Gör så här: Gnid in kotletterna med kryddor och bryn dem ordentligt på båda sidor i smör. Ta upp kotletterna och vispa ner kokande vatten eller buljong i stekpannan.

Rör ut arrowroten i lite kallt vatten och vispa ner redningen i den kokande stekskyn. Tillsätt citronsaften och smaka av med socker, soja och eventuellt mer salt och peppar. Såsen ska ha en frisk sötsur smak och vara blank och mörk.

Lägg ner kotletterna i såsen och låt rätten småkoka under lock i 15-20 minuter. Lägg en citronskiva och en rejäl persiljekvist på varje kotlett och servera med kokt eller stekt potatis.

2 kommentarer

    • Det kan säkert stämma, jag tror mig ha sett en Bonniers kokbok bland mammas många kokböcker. Tack för tipset, jag ska se om jag hittar den! Tusen tack för tipset!!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s