Oxjärpar passar fint som höstmiddag…

Jag blir alltid som mest sugen på husmanskost när hösten knackar på dörren. Då saknar jag mer än någonsin barndomens ombonade kök och de härliga dofter som spreds när mamma stod och rörde i grytor och kastruller. Vilka ljuvligheter hon serverade! Köttbullar med potatis och lingon. stuvad spenat med panerad spätta, fläsk med löksås, rotmos med fläsklägg eller oxbringa…

En annan av hennes specialiteter var oxjärpar – en klassiker som aldrig går ur tiden och som är bland det finaste det svenska köket har att bjuda på.

Oxjärpar

Till 4 personer behövs:

500 g nötfärs
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk eller mineralvatten
1 ägg
1 riven gul lök
salt, vitpeppar
smör till stekning

Sås

1 finhackad gul lök
1 ansjovis
1/2 dl finklippt persilja
smör till stekning
3 dl buljong, t ex ox- eller kalv
3 dl grädde
2-3 tsk kinesisk soja
1 tsk ättika
2 tsk strösocker
maizena till redning
salt och vitpeppar

Gör så här: Gör först järparna. Låt ströbrödet svälla i mjölken en liten stund. Tillsätt sedan resten av ingredienserna till järparna, blanda snabbt och noga till en jämn smet och forma avlånga, knubbiga järpar. Stek i smör på medelstark värme tills de blir helt genomstekta.

Håll järparna varma och gör såsen. Fräs, lök, ansjovis, persilja i smöret och häll på buljongen. Koka på medelvärme tills ungefär hälften av vätskan kokat in. Sila av såsen och häll upp den i en ren kastrull. Häll i grädden och låt koka ihop, och smaka av med soja, ättika, socker och salt. Om du vill kan du redan med lite maizena för en fylligare konsistens, följ då instruktionerna på paketet.

Servera med kokt potatis eller potatismos och tillbehör som tomater eller sallad, rårörda lingon, gelé, syltlök. Det är också mycket gott med picklade rönnbär till!

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s