Som man behagar, sa Cajsa Warg

Man tager vad man haver, sa Cajsa Warg”. Uttrycket är välkänt för de flesta, men vem var kvinnan som gav upphov till det? Och var det verkligen så hon uttryckte sig?

Anna Christina Cajsa Warg föddes den 23 mars 1703 i Örebro. Hennes föräldrar var landskamrer Anders Warg och hans hustru Karin Livijn. Redan som mycket ung lämnade hon sin hemstad och for till Stockholm för att tjäna sitt levebröd, och hon fick tjänst som hushållerska i flera förnäma familjer, bland annat hos statssekreterare Leonard Klinckowström. Anledningen antas ibland ha varit att Klinckowström var gift med Cajsas syssling, men det är bara en av flera teorier.

Förutom våningen i Stockholm hade familjen Klinckowström också ett stort gods utanför staden, Löfsta gods i Eds socken (numera Upplands Väsby). Det var ett familjeägt gods med många djur och stora odlingsarealer, och eftersom det mesta av det som köket behövde fanns på gården fungerade godset mer eller mindre som ett självhushåll. Cajsa hade oanade talanger för hushållsarbete och använde de olika produkterna flitigt och hittade hela tiden på nya recept och olika användningsområden. Hon lärde sig också att stöpa ljus, färga tyger och bränna brännvin.

Ryktet om Cajsa matlagning spred sig snabbt. Det blev snart känt att de delikata middagar som bjöds hos familjen Klinckowström berodde just på denna hushållerska, som kunde trolla så fint med ingredienserna. Cajsa blev alltmer aktad i de förnäma kretsarna, och hon var dessutom allmänt omtyckt.

Cajsa Wargs kokbok

Under sin tid som husföreståndarinna förde Cajsa noggranna anteckningar. Det var dessa anteckningar som år 1755 gavs ut i den omåttligt populära kokboken, Hielpreda i Hushållningen För Unga Fruentimber – en av 1700-talets stora bestsellers. Boken innehöll hela 800 recept, och blev tongivande för borgerlig svensk matlagning under flera generationer. Ansedd som en oslagbar auktoritet i sin genre gavs den ut i flera upplagor även långt efter att författarinnan gått bort och idag anses den ha ett stort kulturhistoriskt värde.

Så hur var det då med det där berömda bevingade uttrycket ”Man tager vad man haver”? Tja, faktum är att det uttrycket kom till i en skämtvers om Cajsa Warg. Själv skrev Cajsa ”som man behagar”, ”om så havas kan” eller ”om så behagas”. Cajsa Warg uppmanade och uppmuntrade sina läsarinnor till en fri och ledig matlagning, och det var kanske det som var hennes största styrka!

I och med att köken förändrades och moderniserades tappade Cajsa Wargs recept sin popularitet med tiden. Hon gick bort den 5 februari 1769 och begravdes i det Klinckowströmska gravkoret i Klara kyrka i Stockholm. Ett hus från hennes barndomshem kan numera beses i den lilla trädstaden Wadköping i Örebro.

Hennes kokbok lever förstås fortfarande kvar, och hon uppmärksammas då i utställningar och TV-program. Helt klart är att dagens moderna kokerskor och kockar fortfarande kan hämta inspiration från hennes lediga matlagning – som alltså inte så mycket handlar om att ta ”vad man haver” utan att ta ”det som man behagar”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s