Varför byta ut trappan när man kan renovera den?

Förra veckan var jag hemma hos vänner som nyss köpt ett gammalt hus på landet. Jag älskar gamla vackra hus – särskilt faluröda sådana, vilket detta var – och jag blev imponerad över hur varsamt de renoverat. Köket, till exempel, som var supermodernt, men som ändå hade kvar den där härliga lantligheten som jag gillar. Det enda som egentligen är kvar att fixa är trappan till övervåningen, fick jag veta. Och jag förstod snabbt varför, när jag försiktigt tog mig upp för att gå husesyn på övervåningen.

Om den bara hade knarrat skulle det nog inte spela så stor roll. Jag kommer ihåg trappan till övervåningen i min morfars hem, där jag tillbringade somrarna och andra lov. Knarrade gjorde den också, men det tyckte jag bara var mysigt. Men trappan i mina vänners hus var också väldigt sliten i träet och hade flera lösa trappsteg och sånt vill man ju inte ha.

Det går dock att rätta till, och man behöver inte ens byta ut hela trappan – ofta är det nog bättre med trapprenovering, särskilt om det görs med bra material och av folk som vet vad de gör. Det är dessutom prisvärt, i synnerhet om man verkligen hittat sitt ”forever home” och vill satsa på det.

Det har mina vänner i sin faluröda villa, så nu ska trappan renoveras. Och nästa gång jag besöker dem lär jag kunna gå upp på övervåningen utan att hålla mig krampaktigt i räcket…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s