Karl Johan i en härlig pasta

Jag har en god vän som är svampplockare av rang och för lite sen fick jag litervis med fina Karl Johansvampar av honom. Karl Johan är en ljuvligt god matsvamp, och den går både att torka och förvälla och frysa in. Jag valde det sistnämnda, eftersom jag inte har så mycket utrymme för att torka så mycket svamp. Men jag passade också på att laga till en härlig pastarätt.

Pasta med Karl Johan

Receptet blir lagom för 4.

300 g tortiglioni eller annan kort pasta
200 g färsk Karl Johansvamp
1 rödlök
1 msk olivolja
2 msk smör
2 pressade vitlöksklyftor
1-2 dl grädde
1 dl vitt vin
50 g parmesanost, riven
ev en näve finhackad persilja

Gör så här: Fräs svampen i smör i en stekpanna tills den blir riktigt välstekt,  nästan lite knaprig. Fräs också rödlök och vitlök i olivolja i en kastrull. Löken ska bli mjuk men inte få färg. När löken är mjuk, häll i vinet och låt det puttra med löken 10-15 minuter. Häll i svampen. Späd med grädde och rör ner parmesan. Smaka av med salt och svartpeppar och strö eventuellt persilja över. Servera med nykokt pasta al dente. Servera gärna med ett glas vitt.

Tips! Den här pastan kan också göras på annan svamp, som kantareller eller champinjoner. Sonen gjorde den senast med aspsopp, som han plockat, en härlig matsvamp som blir svart när man steker den och som ser ut lite som tryffel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s