Vad åt människorna på Bibelns tid?

Vare sig vi tror eller inte så kan ingen neka till att Bibeln haft, och har, stor betydelse för hela västvärlden. Och maten är viktig även i Bibeln. Den innehåller mängder av hänvisningar till mat. Vi får veta Gud lovar Abraham ett land som flyter av mjölk och honung om han drar bort till det land som Gud visar honom. I samma anda är Paradiset en plats utan hunger. Mat var helt enkelt detsamma som välstånd.

Från början förordade Bibelns Gud att människan skulle äta vegetariskt. Det blir tydligt i Första Mosebok, kapitel 1, vers 29: Och Gud sade: ”Se, jag ger er alla fröbärande örter på hela jorden och alla träd med frukt som har frö. Detta skall ni ha till föda” (1 Mos 1:29).

Men så småningom tilläts människan också att äta kött, enligt följande vers: ”Allt som rör sig och har liv skall ni ha till föda. Så som jag har gett er de gröna örterna, ger jag er nu allt detta (1 Mos 9:3). I Första Mosebok kan vi således läsa om hur Abraham, då han får oväntat besök av tre män, låter slakta och stycka en spädkalv och får både kött och mjölk till middag. Hans hustru Sara tar i sin tur tre mått av det bästa mjölet och bakar bröd.

I Nya Testamentet skildras ofta måltider med Jesus vid bordet – inte sällan med människor som levde i utanförskap. Han använde också ofta mat i sina liknelser, han liknade till exempel rättfärdiga människor vid ätliga fiskar och onda vid oätliga.

Så vad åt då människorna på Bibelns tid? Generellt kan man säga att de åt väldigt enkel mat – rentav vad vi idag skulle kalla spartanskt. Den viktigaste basvaran var brödet, och den sedvanliga frukosten var just bröd doppat i olivolja. I allmänhet bakade man med surdeg – det vill säga man knådade in ett stycke av en tidigare jäst deg, som man sparat från förra baket, i den nya degen som då blev vad som i Bibeln kallas syrat bröd. Det osyrade brödet var sådant bröd som bakats utan något jäsmedel, till exempel det som åts vid den hastiga flykten från Egypten då det inte fanns tid att jäsa – eller syra – brödet.

Man år också mycket rotfrukter och grönsaker och till kvällsvard serverades ofta grytor lagade på bönor och andra baljväxter, gärna kryddade med senapsfrön, lagerblad, dill eller kummin. Visst åt man även fisk och kött, men främst vid särskilt festliga tillfällen.

Frukt var också viktigt för människorna som levde på Bibelns tid. Citrusfrukter, fikon, aprikoser, mandel och nötter av olika slag. Som sötningsmedel användes honung. Och visst fick man dricka både vin och öl – men missbruk av alkohol ses inte med blida ögon i skriften…

I Bibeln nämns också mängder med kryddor av olika slag. Mynta, dill och kummin är vanligt förekommande liksom kanel och spiskummin.

Här är recept på några maträtter som inspirerats av matvanorna på Bibelns tid. Recepten är anpassade för 4 personer.

Sallad med vindruvor och fikon

1 dl kärnfria druvor
2 msk mynta
1 dl pressad citron eller lime
2 dl olivolja
15 färska fikon
1 salladshuvud av valfri sort

Gör så här: Skölj salladen och låt den rinna av. Fördela salladsbladen på portionstallrikar och lägg fikon delade i fyra delar och sedan druvor ovanpå dem. Blanda ingredienserna till dressingen och häll den över salladen eller servera den vid sidan.

Rotfruktsgryta med spiskummin

1 kg rotfrukter, t ex morötter, kålrot, sötpotatis
1-2 gula lökar i klyftor
3 msk olivolja
1 lagerblad
2 msk tomatpuré
1-2 tsk sambal oelek
1 tsk senapsfrön
2 msk mald spiskummin
8 dl vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
1 burk naturella vita bönor
Gröna kryddörter till garnering

Gör så här: Ansa och skär rotfrukterna i bitar. Fräs dem och löken i olivoljan i en stor kastrull i några minuter. Tillsätt tomatpuré, senapskorn, spiskummin och sambal oelek och fräs ytterligare någon minut. Häll i vattnet och smula ner buljongtärningarna och låt grytan puttra under lock på svag värme i 10-15 minuter. Häll av bönorna och spola av dem i kallt vatten, häll dem i grytan och låt koka ytterligare 5 minuter. Servera grytan med matyoghurt och bröd, gärna osyrat.

Osyrat bröd – Matsa

6 dl grahamsmjöl
Drygt 2 dl vatten

Gör så här: Olja in en bakplåt. Blanda mjöl och vatten med en träsked, mjöla in händerna och knåda degen lätt i ett par minuter. Dela degen i 6-8 bollar, rulla dem runda med mjöliga händer och platta ut till dem till kakor, ca 10-12 cm i diameter. Använd en kavel för att få dem släta och stick med en gaffel i kakorna, så att de inte sväller upp. Grädda dem i 250°C i ugnen i 10 minuter. Servera genast.

Du kan också spara bröden i avstängd ugn och låta dem svalna långsamt. Då får de en knäckebrödsliknande konsistens och blir mycket hållbara.

Honungskaka med mandel och kanel

125 g rumsvarmt smör
1 dl råsocker
2 dl honung
3 medelstora ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1-2 tsk kanel
1 dl hackad mandel

Gör så här: Rör smör och råsocker mjukt, antingen för hand eller i matberedare, tills det blir ordentligt blandat. Rör sedan ner honungen och blanda lite till. Tillsätt äggen ett i sänder och rör om mellan varje.

Blanda mjöl och bakpulver i en skål och häll i kanel och mandel. Häll mjölblandningen i äggsmeten och häll i en smord och bröad form på ca 1½ liter- Grädda i 175 grader på nedersta falsen i ca 45 minuter tills kakan är torr. Stjälp upp och låt kallna.

Kakan håller sig saftig och fin i flera dagar i skafferi, men går också utmärkt att frysa.

2 kommentarer

  1. Recepten kan inte vara det man åt på Jesus tid. Tomaten och chili (sambal oelek) kom from Amerika som var inte upptäckt av den kulturella delen av världen än. Det skulle ta mer än 1400 år innan de kom till Europa och mera innan det kom till nära östern.

    Gilla

    • Det är så klart helt sant! Recepten är lite tillskruvade och moderniserade men ger ändå, tycker jag, en liten bild av hur vissa maträtter kunde ha sett ut.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s