Hotell med anor – och kanske spöken – vid Piteälven

Gillar du att bo på hotell? Det gör jag – om det är ett trevligt hotell, vill säga. Jag älskar doften och känslan av rena lakan, en vy jag aldrig tidigare sett genom fönstret och sedan en härlig hotellfrukost morgonen därpå.

Det är faktiskt sällan som jag har blivit besviken på ett hotell, som så många verkar bli, så jag tycker jag har haft tur. Tvärtom har jag massor med härliga hotellminnen, både inom Sverige och utomlands. En gång, när jag besökte Aberdeen, blev jag uppgraderad till ett så kallat ”executive room” som var fantastiskt rymligt och fräscht – det var ju lite extra bonus om man säger så. Men allra mest gillar jag hotell med lite anor och en av mina bästa hotellupplevelser hade jag när jag var på Shetlandsöarna en gång och bodde på ett hotell som varit i bruk sedan 1860-talet. Jag hade särskilt bett om utsikt över havet, och somnade varje kväll till det rogivande bruset av tidvattnet. Det är svårslaget.

Något jag dock aldrig träffat på är ett äkta hotellspöke. När jag var ung var vi några tjejkompisar soim lekte med tanken på att ta in på Stora Hotellet i Örebro (vi bodde bara några mil från Örebro) där Svarta damen sades spöka om nätterna, men det blev aldrig av. Kanske ska jag ta in på Furunäset Hotell i Piteå, nära Piteälven, någon gång istället – vackrare hotell får man leta efter och dessutom lär vissa rum vara hemsökta.

Furunäset byggdes 1887, då som sjukhus – kan det vara någon av de forna patienterna som nu går igen? Ja, man kan aldrig veta. Men spöken eller ej, så är ju det här hotellet verkligen mysigt med all sin historia och pampiga arkitektur, så det är absolut möjligt att det blir några dagar i Norrbotten under årets semester.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s