Taco Dinner: Carnitas som smakar mer

Tacos  går aldrig ur tiden, men däremot känner jag att man kanske har lämnat köttfärstacon och butiksköpta tortillabröd bakom sig. Mexikansk mat är ju så mycket mer! Som carnitas, till exempel – långkokt fläskkött som sedan knapersteks (eller grillas) och serveras med tortillabröd och andra goda tillbehör.

Carnitas

Jag långkokar köttet i min Crockpot, det är supersmidigt. Jag sätter på den tidigt på morgonen och efter 6-8 timmar är den klar. Men det går också bra att långkoka i ugn. I så fall ska du värme ugnen till 125 grader och täcka köttet med folie, samt ösa några gånger. 

1 1/5 kg fläskkött utan ben, till exempel karré, kotlett eller blogfläsk
2 msk rökt paprikapulver
1 msk chilipulver eller 1 tsk chilifilingor
1 msk salt
2 msk farinsocker eller råsocker
1-2 apelsiner
4 vitlöksklyftor, skalade och hela
2 lagerblad
1 kanelstång
4 hela kryddnejlikor
1 rödlök
1 dl smakneutral matolja

Gör så här: Skär köttet i kuber, ca 2-3 cm stora. Lägg köttkuberna i en plastpåse, häll i de torra kryddorna och knyt ihop. Skaka om påsen och ”knåda” den ordentligt så att allt kött blir kryddat. Lägg sedan köttet i din crockpot.

Stick ner kanelstången mitt i grytan och fördela nejlikorna och vitlöksklyftorna runt om. Skär löken i klyftor och stick ner även dessa. Häll över saften av en apelsin samt oljan. (Om du vill kan du också tvätta en apelsin, skära den i tunna skivor och lägga skivorna över köttet). 

Sätt crockpoten på högsta värme och låt koka i 3-4 timmar. Dra sedan ner värmen till steg ett och låt köttet koka ytterligare 1-2 timmar.

Ta upp köttet och låt kokspadet rinna av i en sil. Lägg sedan köttet i en ugnsfast form och häll någon deciliter av kokspadet över. Värm ugnen till 250 grader och ställ in formen högt upp i ugnen och stek i 10-15 minuter så att köttet blir knaprigt och får yta. Vänd gärna köttbitarna någon gång under tiden.

Servera med tortillabröd, salsasås, picklad lök och kanske en klick gräddfil, eller något annat du tycker om. 

En kommentar

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s