Kräftans tid är här igen!

Numera finns det kräftor året om och kräftpremiären, som en gång var så viktig, borde sakna all betydelse. Men gör den verkligen det? Inte då. Traditioner förgås minsann inte så lätt och oavsett vad lagen och almanackan säger så är det nu, i augusti, de allra flesta av oss börjar avnjuta de röda (eller, om vi bor på västkusten, de mer brandgula och havslevande) läckerheterna.

Att det överhuvudtaget fanns något sådant som en kräftpremiär i äldre tider har sin grund i att det under lång tid var förbjudet att fiska kräftor mellan november och den 7 augusti. På kvällen, efter klockan 17, den 7 augusti fick man på nytt fiska så kräftpremiären kan sägas vara antingen den 7 eller den 8. Den 8 var det folk i regel förhöll sig till, eftersom den 8 var den första dagen då man kunde äta läckerheterna – fiskade dem gjorde man ju under natten innan.

1982 ändrades datum för kräftpremiären till den första onsdagen i augusti och 1994 togs premiären bort helt. Men, som sagt, traditioner förgås inte så lätt. Och fortfarande är det de mörka, ljumma augustikvällarna som lockar till kräftkalas.

De flesta av oss har inte förmånen att kunna fiska våra egna kräftor, inte heller att köpa de dyra svenska. Men misströsta inte! De frysta kräftorna som finns i butikerna duger länge – och kokar du upp en ny lag till dem blir det mycket svårt att skilja dem från de svenska.

Lag till frysta kräftor

Satsen blir lagom till 1 kg kräftor

2 liter vatten
0,25 dl grovsalt
4 sockerbitar
1 dl porter
1 msk dillfrön
1 knippe dillkronor

Gör så här: Koka upp vatten, salt, socker och öl. Lägg i dillfrön och dillkronor och koka i 10 minuter. Låt lagen svalna, ta upp dillkronorna. Tina de frysta kräftorna något och häll bort den gamla lagen. Lägg ner kräftorna i den nya lagen. Ställ i kylskåp i 1 dygn så att kräftorna tinar helt i den nya lagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s