Kiviks musteri skänker äpplen till djurägare som riskerar foderbrist

Publicerad av

Tummen upp för Kiviks musteri som skänker 30 ton äpplen  till djurägare som riskerar foderbrist!

– Det känns bra att bidra med det lilla vi kan. Läget är akut och vi måste alla hjälpas åt. Vi kände att vi ville bidra och kunde göra det eftersom årets äppelskörd verkar bli både tidig och stor. De äpplen vi skänker skördades i fjol och var egentligen tänkta att bli till must men får nu istället bli föda för hungriga djur, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri.

Jan Flemming Jensen, odlingschef Kiviks Musteri, med Jörgen Rasmusson, lammuppfödare Eksholmens gård.

Även i normala fall brukar äppelresterna från musttillverkningen skänkas som djurfoder under hösten. I det akuta läge som råder för många uppfödare har dock Kiviks Musteri tagit det unika beslutet att dessutom skänka hela äpplen redan nu.

Man kontaktade LRF i fredags och spred via Facebookgruppen Foderhjälpen©2018 att man ville skänka äpplen. Responsen var översvallande och inlägget delades redan de två första dygnen av fler än 1 900 personer.

– Vi och våra djur är tacksamma för all hjälp vi kan få i det här svåra läget. Att det dessutom handlar om saftiga äpplen är ingen nackdel i den här torkan, säger Jörgen Rasmusson, lammuppfödare på Eksholmens gård i Klågerup.

Anledningen till att Kiviks Musteri inte själva påverkas av den extrema torkan är att allt spillvatten från den egna tillverkningen samlas, mikrofiltreras i en biologisk rengöringsprocess och skickas ut i ledningar till odlingarna där fruktträden droppbevattnas. En miljösmart lösning som man har använt sig av i snart 30 år.

Kiviks Musteri firar i år 130 år som en av landets största äppelodlare och förädlare av frukt och bär och ett av Sveriges största familjeägda livsmedelsföretag. Under jubiléet lyfter man fram olika delar av sin spännande utveckling från fruktodling till modernt livsmedelsföretag. Samtidigt möter man en ökande efterfrågan på frukt och bär utan onödiga tillsatser med framtidssatsningar som bl a ett nybyggt centrallager, nya arbetssätt och den för jubiléumsåret speciellt framtagna äppelsorten Henric Åkesson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s