Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Glöm aldrig Kristallnatten

Lämna en kommentar

Den brinnande synagogan på Böhmerstrasse i Frankfurt 10 november 1938. Foto: Yad Vashem (från Forum för levande historia)

Den brinnande synagogan på Böhmerstrasse i Frankfurt 10 november 1938. Foto: Yad Vashem (från Forum för levande historia)

Idag tänder jag ett ljus för de människor som för 78 år sedan miste sin trygghet, sitt människovärde, sina hem och sina liv under novemberprogromen den 7-13 november 1938, och Kristallnatten mellan den 9 och 10 november – för att de var judar.

Under Kristallnatten brändes och förstördes över 1 400 synagogor och bönehus. Omkring 7 500 judiska butiker fick skyltfönstren krossade, vandaliserades och plundrades. Även judiska bostäder vandaliserades. Judar misshandlades, mördades och många begick självmord i desperation. 30 000 judiska män arresterades och skickades till koncentrationsläger.

Senare forskning har visat att 400 judar dödades under denna ödesdigra och mörka natt och tillsammans med självmorden och dödsfallen i koncentrationslägren den närmaste tiden efteråt beräknas det totala antalet dödsoffer för hela pogromen vara 1 500.

Vi vet alla vad som hände sen. Och vi kan alla försöka bete oss på ett sätt som gör att det aldrig händer igen.

Författare: Matmamman

Skribent och redaktör med intresse för matlagning. Tycker att svensk husmanskost är bland det finaste och mest variationsrika som finns, men lagar lika gärna indisk linssoppa som svenska köttbullar. Här bjuder jag på mina bästa recept, inspirerande tips och mycket annat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s