Söndagsfrukost med nygräddade scones

DSC_8519Söndagar är härliga! Jag vet att många tycker söndagar är lite trista eftersom de så att säga förebådar måndagen men jag tycker man kan försöka njuta av den lediga dagen istället och försöka göra den så trivsam – och lång – som möjligt.

När jag var barn var söndagen den dag då hela familjen umgicks. Ännu mer, gissar jag, när min tio år äldre bror var barn för på den tiden (50-talet) gick barnen fortfarande i skolan på lördagar och min pappa jobbade i fabriken. Lördagen var halvdag då, så helgen började i princip efter det. Så söndagen var den enda helt lediga dagen, och det där gav eko även i min barndom. Vi brukade äta en lång frukost tillsammans, sedan tog vi kanske en promenad eller kort, och så lagade mamma söndagsmiddag.

Pappa och jag under en höstlig söndagspromenad någon gång 1968. Mamma tog kortet.
Pappa och jag under en höstlig söndagspromenad någon gång 1968. Mamma tog kortet.

Ja, mamma – för det var så det var på den tiden. Papporna jobbade – mammorna var hemma. Min mamma kände sig aldrig fången av det, hon stormtrivdes har hon berättat för mig. Och pappa var inte heller någon slags avlägsen far som aldrig hade tid med sina barn. Inte heller var han främmande för hushållsarbete. Han diskade, städade, tog hand om oss barn… Men laga mat kunde han definitivt inte.

Idag, när de flesta mammor och pappor arbetar, kanske man väljer thaimat eller en pizza som söndagsmiddag istället. Inget fel i det – tvärtom. Huvudsaken är att man umgås, har trevligt och njuter av dagen. Det behövs allra mest just när måndagen är i antågande.

Idag blev det därför en riktig långfrukost med scones, god ost och underbart god hemkokt sylt – sylten inköpt på Källmo Gårdshandel i Karlskoga. Jag missar aldrig ett ett besök där när jag har semester och besöker mitt älskade Bergslagen!

Receptet är nytt för dagen, improviserat med tanke på det något mer fiberrika och (nåja…) nyttiga och resultatet blev riktigt bra.

Grahamsscones

Jag gör oftast scones i matberedare men det går givetvis lika bra att göra dem för hand. Den här satsen passar perfekt i en muffinsplåt för sex större muffins, men du kan också baka ut degen till bullar som du lägger direkt på vanlig plåt.DSC_8517

2 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 msk linfrö
75 g smör
2 dl keso

Gör så här: Värm ugnen till 225°. Blanda mjölet med bakpulver, salt och linfrö i en matberedare och kör ett par varv tills allt blandats. Tillsätt keson samt smöret i kuber, och kör tills du får en deg. Rulla ut degen till en avlång rulle och dela i sex delar. Lägg dessa i muffinsplåt, eller direkt på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt svalna lite och dela sedan i två delar och servera med ost och marmelad eller något annat gott.DSC_8512DSC_8522DSC_8526

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s