Surdeg från Kronjäst – och en riktigt härlig utmaning!

Publicerad av

Häromveckan kommer ett fantastiskt kit med ingredienser till surdegsbröd från KronJäst – och inte bara det utan dessutom ett enastående gott bröd komponerat av bagarlandslaget. Utmaningen var att skapa ett lika gott bröd – eller till och med godare – men utan recept…

Den nya surdegen från KronJäst har en smart ventil som gör den lika aktiv som en surdeg man startar själv. Skillnaden är att den är färdig att baka med på direkten, vilket är väldigt bekvämt om man snabbt vill få till ett gott bröd. Så sagt och gjort, klart jag antog utmaningen! Om det blev godare? Kanske inte. Men helt klart lika gott! Här är mitt recept:

Matmammans surdegsbröd

Fördeg:

råg50g jäst 
1 påse KronJäst surdeg Råg (färsk)
5 dl kallt vatten Vatten, kallt
8 dl fint rågmjöl

Till bakning:

9 dl vetemjöl special
2 tsk havssalt (vanligt salt funkar förstås också!)
2 msk smakneutral olja  
1 1/2 dl brun farin  
1 dl solrosfrön
1 dl russin 

solrosfrönGör så här: Rör samman alla ingredienser till fördegen och låt vila en timme. Därefter rör du ner övriga ingredienser – solrosfrön och russin sist. Låt jäsa övertäckt i ca en timme. Vält därefter ut på mjölat bakbord och dela i två delar. Forma  limpor av önskad form och strö rågmjöl över. Jäs på plåt, under bakduk, i ca en timme. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

Skåra limporna på längden och sätt in dem i mitten av ugnen. Ställ in en skål med vatten (för knaprig yta) och sänk ugnsvärmen till 200. Grädda ca 30-40 minuter, spraya gärna med lite extra vatten ett par gånger under gräddningen. Låt svalna på galler och utan bakduk, skär i skivor och njut med ett gott pålägg!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tips! Sötningsmedlet kan du variera lite som du vill. Byt ut farinet mot mörk sirap eller muscovadosocker – eller varför inte honung? Det ger härlig arom!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s