Passion för mat 2015

Publicerad av

I slutet av februari var det dags för den stora matmässan “Passion för Mat” på Eriksbergshallen i Göteborg. Matbloggens västkustkorrespondent var naturligtvis där och delar nu med sig av sina spridda och personliga intryck:

Fräscht, äkta och naturligt verkade vara årets honnörsord! Bort med “fine dining” och korslagda sockerärtor till förmån för naturliga och riktiga råvaror.

SalmalaxSalma Lax
Salmas lax är ett under av perfektion när det gäller uppfödning och hantering. Odlingsställena varieras efter väder och vind, ofta på djupt vatten för att minimera påverkan på havsbotten, fodret är självklart naturligt med fiskrens och vegetabilier. All lax är naturligtvis kvalitets- och klimat-certifierad. Från havet till filéad och färdigförpackad lax tar det inte mer än fyra timmar. Detta är utan tvekan världens finaste lax!

Bjärekyckling

Bjäre kyckling
Bjärefågel presenterade här sin nya kyckling som fått växa långsamt för en mer naturlig smak och konsistens. De två kycklingraser som är helt dominerande på marknaden i Sverige idag, Ross och Cobb, är slaktfärdiga på 30 dagar, den nya rasen Rowan Ranger tar 50 dagar på sig för att växa färdigt. Dessutom ser Bjärefågel till att det bara finns 9 kycklingar per kvadratmeter yta mot normala 18.

I fodret finns det ingen antibiotika eller andra mediciner. Det är en otrolig skillnad på smaken mellan den vanliga gummiartade smaklösa kycklingen och den nya långsamtväxande rasen! Denna kyckling smakar som kycklingar smakade förr och jag bara väntar på att få ta fram min Weber Smoker och göra “beer-can chicken” på en fin Rowan Ranger från Bjärefågel.

Gäsene Ost
Gäsene ostGäsene är Sveriges minsta andelsmejeri, det ligger i Ljung utanför Herrljunga. All mjölk är lokalt producerad och ingen mjölk transporteras längre än 25 minuter från gård till mejeri. Jag njöt av att få prova alla deras underbara ostar såsom Gäsene special, Bondmoran (min absoluta favorit), Minimunk, Port Salut och landets enda Hushållsost som ystas på svensk mjölk, Gäsene Hushållsost.

Jag rekommenderar verkligen Gäsenes ostar till alla som har känsla för svenskt hantverk och svensk kvalitet!

Glada besökare - Cecilie Hofny och Inger Fjordgren
Glada besökare – Cecilie Hofny och Inger Fjordgren

Solbacka källaSolbacka källa

Ett par glada damer från Värmland bjöd på fingerborgsstora glas med vatten från Solbacka Källa. Vattnet var gott men med en prislapp på 40 kronor per flaska så är det svårt att förstå affärsidéns hållbarhet i långa loppet. I ett land, med ett av världens renaste och finaste vatten i alla kranar, vet jag inte vem som betalar fyrtio spänn för en vacker glasflaska med riktigt dyrt vatten… När dessutom den dyra glasflaskan är en engångsflaska så är konceptet väldigt förbryllande för mig.

Västsvenska Skaldjur
Västsvenska skaldjurDe unga grabbarna bakom detta företag har verkligen lyft konceptet “Modern Smart Dining” till en ny nivå. Vitlöksgratinerade havskräftor eller Crab´n´go – krabbklor med svenskt vitlökschilismör, allt färdiglagat i frysförpackningar klara för ugnen eller grillen! Utsökt smak och en riktigt fin spänst och fräschör på rätterna. Alla havskräftor och krabbor är burfångade av producenterna själva vilket garanterar ett miljövänligt fiske och förstklassiga produkter.

Marika Lang

Marika Lang
Ett skojigt inslag bland all mat och allt vin var familjens gamla vän Marika Lang som ställde ut sina tavlor – men nu som målade köksluckor! Detta var ett nytt och spännande grepp och vem vet – det kan bli nya luckor hemma i vårt kök om ett tag! Marika är representerad på många olika platser men min favorit är hennes utsmyckning av restaurangen på Dramaten i Stockholm.

Ragnarssons Ekologiska Kött
Ragnarssons ekologiska köttUtanför Tvååker i Halland ligger gården Kärragärde där familjen Ragnarsson producerar ekologiskt
griskött av glada grisar med knorr på svansen! Allt kött är av yppersta kvalitet och säljs i små fiffiga gourmetlådor för det lilla hushållet. Vi köpte med oss lite kött hem och kan intyga att det är riktigt gott kött!

Larsvikens potatisLarsvikens potatis
Utanför Viken i Skåne driver en familj Larsvikens gård, nu i åttonde generationen. Potatis är deras stora passion och de har på gården cirka 550 (!) sorters potatis!

Larsviken samarbetar med tre skotska och fem nordiska sättpotatisföretag och kan erbjuda drygt
50 olika sorters sättpotatis till hugade spekulanter på våren. En originell idé är att de olika sorterna även finns i förpackningar om fem sättpotatisar för de med balkonglådor eller om man vill testa en ny sort i sin trädgård. Jag blev helt överväldigad över alla sorter: Casablanca, Mayan Gold, Vanessa, Amandine, Linser Delikatesse osv osv.

Amandine är min personliga favorit så en liten påse slank ned i min överfulla kasse. Inte nog med detta, Larsviken producerar även ett tiotal olika chipssorter på gården. Alla råvaror kommer från egenodlad potatis och rotfrukter som långsamt friteras i 100% kallpressad rapsolja från Österlen. Absolut utsökta chips!

Skogens sköna gröna

Skogens gröna sköna
Ett litet underbart företag från Jämtland heter Skogens Sköna Gröna och där fick jag smaka på
Gran Zirup! Just det, granzirup! En alldeles lysande liten smakexplosion som i en liten droppe sammanfattar de milsvida svenska skogarnas smak och doft. Gör en “Grana Cotta” det vill säga en panna cotta med Gran Zirup och du förstår vad jag menar – eller blanda en snaps på en del Gran Zirup och tre delar okryddat brännvin.

Visste ni att till festen i Ockelbo vid Prinsessan Victoria och Prins Daniels bröllop serverades
chokladpraliner med Gran Zirup som fyllning?

Nu finns även Åre Grunch, en punsch med smak av Gran Zirup och mörk rom. På årets Passion för Mat vann Katja Palmqvist kockduellen med en kycklingrätt med Gran Zirup som glaze. Den största flaskan fann ett otryggt hem i mitt köksskåp…

ScanfjordScanfjords musslor
Scanfjord producerar de överlägset bästa odlade musslorna som finns på marknaden.
Blåmusslor är en underskattad delikatess som faktiskt är något av det godaste som finns.
Tänk er blåmusslor, snabbt kokade i en skvätt vitt, lite charlottenlök och persilja…. Ätes direkt med en större skvätt vitt och en bit baguette… Mat för gudar!

Musselodlingarna ligger vid Mollösund på Orust. Där odlas musslorna på långa band som hänger fritt i det salta rena havsvattnet vilket gör musslorna helt befriade från sand och slam vilket man hittar i musslor odlade nära bottnar. Genom ett smart märkningssystem på förpackningen ser kunden att musslorna är kontrollerade av Livsmedelsverket och varje mussla är spårbar i varje steg från odling till konsument.

Efter denna orgie i smaker, dofter, intryck och möten med spännande, hängivna och kunniga
människor styrde jag långsamt hem mot Sjöbacka vid Gullmaren och packade upp alla nya
fantastiska varor i förvissningen om att svenskt mathantverk är av absolut världsklass!

Olle Fjordgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s