Eget äppelträd är guld värt…

Publicerad av

… och själv får jag allt som oftast ta del av goda vänners dignande fruktskördar. Det tackar jag för och nu fylls kyl, frys och skafferi av allehanda godsaker med höstens frukter i fokus. Plommonmarmeladen med rom har du väl inte missat? Eller den goda plommonkakan?

Häromdagen blev det gott äppelmos på en god väns härliga vinteräpplen av okänd sort och nu senast en mycket fin äppelkaka med smak och citron.

Äppelkaka med citron

äppelkaka med citron1Värm ugnen till 200 grader och smörj en pajform (ca 27 cm i i diameter).

Vispa 3 ägg , 1 dl farinsocker och 1 dl strösocker till en pösig smet. Rör ner 100 g rumsvarmt smör och blanda ordentligt. Rör ner rivet skal av 1 ekologisk citron, 2 msk citronsaft samt ½ dl mjölk eller vatten. Tillsätt 1½ dl vetemjöl och 1½ dl potatismjöl blandat med 2 tsk bakpulver. Bred ut smeten i pajformen.

Kärna och ur och tunnskiva 3-4 svenska äpplen och doppa dem i farin. Stick ner äppelskivorna i ett vackert mönster i smeten. Garnera med mandelspån och grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Servera kakan kall till kaffet eller ljummen med vaniljsås eller vispad grädde. äppelkaka1

Tips! Blanda farinet med kanel eller kardemumma innan du doppar äppelskivorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s