Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Eget äppelträd är guld värt…

Lämna en kommentar

… och själv får jag allt som oftast ta del av goda vänners dignande fruktskördar. Det tackar jag för och nu fylls kyl, frys och skafferi av allehanda godsaker med höstens frukter i fokus. Plommonmarmeladen med rom har du väl inte missat? Eller den goda plommonkakan?

Häromdagen blev det gott äppelmos på en god väns härliga vinteräpplen av okänd sort och nu senast en mycket fin äppelkaka med smak och citron.

Äppelkaka med citron

äppelkaka med citron1Värm ugnen till 200 grader och smörj en pajform (ca 27 cm i i diameter).

Vispa 3 ägg , 1 dl farinsocker och 1 dl strösocker till en pösig smet. Rör ner 100 g rumsvarmt smör och blanda ordentligt. Rör ner rivet skal av 1 ekologisk citron, 2 msk citronsaft samt ½ dl mjölk eller vatten. Tillsätt 1½ dl vetemjöl och 1½ dl potatismjöl blandat med 2 tsk bakpulver. Bred ut smeten i pajformen.

Kärna och ur och tunnskiva 3-4 svenska äpplen och doppa dem i farin. Stick ner äppelskivorna i ett vackert mönster i smeten. Garnera med mandelspån och grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Servera kakan kall till kaffet eller ljummen med vaniljsås eller vispad grädde. äppelkaka1

Tips! Blanda farinet med kanel eller kardemumma innan du doppar äppelskivorna.

Författare: Matmamman

Skribent och redaktör med intresse för matlagning. Tycker att svensk husmanskost är bland det finaste och mest variationsrika som finns, men lagar lika gärna indisk linssoppa som svenska köttbullar. Här bjuder jag på mina bästa recept, inspirerande tips och mycket annat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s