Aromatisk lammgryta med salvia och timjan är härligt långkok

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAJag gillar långkok. Det är ingen hemlighet för er som läser min blogg, men det tål att sägas om och om igen. Jag är fullt medveten om att väldigt många människor inte har tid, i alla fall inte på vardagarna. Det är jobb, skola, aktiviteter, så många tider som ska passas…

Själv har jag alltid – eller nästan alltid – jobbat hemifrån. En av fördelarna med att vara frilans. Det är inte dumt att gå ifrån en novell eller en artikel en stund för att röra lite i en fisksoppa eller titta till en ugnskyckling. Men någon gång är de flesta lediga så pass länge att det finns tid för att laga långsam, aromatisk mat. Lördag, eller söndag eller den där dagen mitt i veckan som kommer av helgjobb. Visst krävs några handtag men medan maten står i ugnen, eller puttrar på spisen, har du tid över för annat. Tänd ett ljus, lös ett korsord, läs en bok… Eller sitt bara och se ut genom fönstret och låt tankarna flyta fritt. Det kan vi behöva ibland, vi moderna stressade människor.

På den här bloggen finns flera långkok. Pepparrotskött på mormors vis. Fläsklägg med knödel, som den serveras i Österrike. Kålsoppa med frikadeller. Och här är en av mina allra godaste lammgrytor:

Lammgryta med timjan och salvia

Receptet är lagom för 4 personer men går lätt att dubbla. Har du ett mindre hushåll? Frys in ett par portioner till kommande luncher! Kryddar gör jag lite som jag vill – hellre för mycket än för lite i den här grytan, särskilt av salvian!

Salvia är en underbar krydda - använd gärna färsk, men torkad går förstås också alldeles utmärkt!
Salvia är en underbar krydda – använd gärna färsk, men torkad går förstås också alldeles utmärkt!

1 kg lammbringa (eller annat lammkött)

2 röda paprikor

1 röd lök

2 grönsaksbuljongtärningar

Spiskummin

Salvia

Timjan

2 lagerblad

Salt och peppar

Smör att fräsa i

Gör så här: Fräs lammköttet tillsammans med lite salvia, timjan och spiskummin i smör i en stor järngryta, eller liknande. Skär paprika i bitar och skiva, eller grovhacka, löken. Tillsätt detta till lammet, lägg i lagerblad och smula i buljongtärningar samt häll i 1½-2 dl vatten. Låt puttra på svag värme minst 1 timme, gärna ännu längre – rör om någon gång emellanåt och krydda gärna med mer spiskummin och örtkryddor. Servera lammgrytan med kokt ris, råstekt potatis eller couscous med russin.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Tips! Du kan byta ut kryddor som du själv känner för. Ersätt salvia och timjan med ett stänk kanel och kryddnejlika för en lätt orientalisk touch. Tillsätter du också någon dl torkade aprikoser får du en lammgryta med doft av Nordafrika. Variationerna är oändliga och resultatet underbart gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s