Grillfest på gården

OLYMPUS DIGITAL CAMERANu har de härliga grilltiderna börjat igen! Och även om jag kan tycka att det blir lite väl hysteriskt ibland – t ex om man läser senaste numret av Icatidningen Buffé där det grillas allt från pizza till chokladkaka och det mesta däremellan – så är det verkligen mysigt att samlas på gården, eller i trädgården, i glada vänners lag för att grilla och äta tillsammans!OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAVi kör inga märkvärdiga grillrätter, tvärtom. Huvudsaken är att man trivs, för det mesta blir gott när det grillas – och det behöver inte vara så avancerat. Smålök och champinjoner är till exempel jättegott att grilla – särskilt om man penslar med lite olja. Vi brukar ta olivolja med lite salt och peppar bara, blir jättebra!

OLYMPUS DIGITAL CAMERADen här helgen har vi samlats och haft grillknytis. Det är perfekt – dels är det roligt att se vad andra gillar att grilla, dels blir det ju så mycket billigare om alla bidrar till matbordet. Så den här helgen har vi avnjutit vitlöksmarinerad fläskkarré, chiliburgare, grillade grönsaker och svamp, Halloumi, goda korvar…

Ett tips: Pensla gärna korven med lite grillolja eller hemgjord marinad – det blir otroligt saftigt och gott! Och var inte rädd för att ta ut svängarna lite med korven. Man måste ju inte nödvändigtvis grilla just grillkorv. Vi grillade till exempel ett gäng kryddiga ölkorvar – suveränt gott!OLYMPUS DIGITAL CAMERAHär är lite olika förslag på grillmarinader som är enkla att åstadkomma med sånt du redan har hemma i kyl och skafferi:

Vitlöksmarinad

½ dl valfri matolja (gärna oliv)
generöst med pressade vitlöksklyftor – minst 4-5 stycken
Svartpeppar, gärna också lite chilipeppar eller cayenne
Salt

Blanda ingredienserna i en skål och låt marinaden stå svalt en stund. Rör om och pensla marinaden på köttet. Låt köttet stå i kyl några timmar eller över en natt före grillning.

Klassisk grillmarinad

½-1 dl matolja eller smält smör
½-1 dl vatten
2 msk kinesisk soja
2 msk tomatpuré
1 msk senap
några stänk vinäger (ca ½ matsked)
1 tsk svart- eller vitpeppar
1½ tsk paprikapulver
2-3 tsk chilipulver
1-2 tsk grillkrydda av valfri sort
1 finhackad gul lök
salt efter smak

Blanda alla ingredienserna i en stor skål. Lägg i köttet (marinaden blir lagom till ca ½ kilo kött men går förstås att dubbla om man vill grilla mer) och låt stå i kyl över en natt. Rör om då och då.

 

 

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s