Burek

Jag blev bekant med burek först för något år sedan, då en bosnisk väninna gav mig sitt recept. Och jag fastnade direkt. Har du inte testat är det verkligen dags att göra det, för burek är bland det godaste man kan tänka sig i paj- och pirogväg.

Här är min bosniska väninnas recept:

Deg:
500 g mjöl
1 msk salt
1 msk olja
2 dl
ljummet vatten

Blanda ingredienserna och arbeta samma till en smidig deg. Låt degen vila medan fyllningen förbereds.

Fyllning:
500 g köttfärs
2 gula lökar
salt
grovmalen svartpeppar

Hacka löken och fräs den i i lite smör i en stekpanna. Tillsätt köttfärs och stek tills den blir grynig. Salta och peppra – var gärna generös med svartpepparn!

Dela degen i 3 delar och kavla varje del så den blir rund och tunn. Pensla med olja och skär degen i fyra längder. Fördela köttfärsen längst kanterna på varje längd och vik över resterande de till långa rader. Ringla dem som bullar. Här finns en jättebra film som visar precis hur man gör:

Placera bureken på en plåt med rätt hög kant och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 30 minuter. Gör under tiden vattenlag.

Vattenlag:
2 dl vatten
75 g margarin
1 tsk salt

Burek - här lagad med filodeg

Blanda allt i en kastrull och låt koka på svag värme tills smöret smält.

Ta ut plåten och häll vattenlagen över bureken. Fortsätt grädda i ugnen i  några minuter.

Servera med en fräsch grönsallad, t ex isbergssallad, tomater och gurkstavar.

Du kan också laga burek med filodeg om du vill, det blir gott det också – fast den hembakade degen är allt ett strå vassare…

11 kommentarer

    • Man kan nog göra på olika sätt men just det här receptet innehåller bara mjöl, vatten, olja och salt. Om den blir torr kan du kanske testa att ha lite mer olja i degen?

      Gilla

  1. Tack för ett recept!
    Har tänkt försöka lära mig att göra det för min romska man från Kosovo. På filmen gör de inte bureken på samma vis som hans familj. Håller mig nog till deras sätt.
    Men i alla fall ett recept. Då kanske jag för en gångs skulle kan lyckas! haha

    Gilla

    • Det finns säkert tusen sätt att laga burek 🙂 Det här receptet har jag fått från en bosnisk väninna, men man kan ju också göra det på filodeg t ex. På Martin Olsson (tror jag – eller möjligen nån annan storcash) säljer de en helt underbar ostfylld burek… Mums! Men hur gör din mans familj? Kan du beskriva?

      Gilla

Lämna en kommentar