Fläsk med löksås är snabbmat…

Februari är nästan alltid en kall månad, men det är inte alltid vi har så mycket snö och kyla som i år. Då passar det bra att laga riktigt klassisk husmanskost – något som aldrig går ur tiden och som jag gärna återvänder till gång på gång.

Svårt är väl att säga vad som egentligen är husmanskost, för mattraditioner är ju så sammansatta. Men visst har vi vissa maträtter som helt klart ingår i husmanstraditionen, även om de kan se lite olika ut i olika familjer.

Fläsk med löksås är en av dem. Och det lagar jag gärna så här på vintern. Men det smakar för all del lika bra på sommaren, med färskpotatis till… Oavsett när man lagar det ska potatisen kokas med skalen på, tycker jag. Men det är förstås en smaksak. En enkel och snabb middag är det i alla fall, så prova på även om du inte är van vid husman – de klassiska svenska rätterna är ofta mycket enklare att laga än man tror!

För fyra hungriga personer behövs en rejäl bit rimmat sidfläsk på ungefär ett halvkilo – eller motsvarande mängd skivat.  Knaperstek och låt rinna av på hushållspapper. Såsen lagar du så här:

Hacka 2 gula lökar och fräs i lite smör. Var noga med att löken inte tar färg – den ska bara bli mjuk och genomskinlig. Strö sedan över ett par matskedar vetemjöl och rör om. Tillsätt 4-5 dl mjölk och koka en stund så såsen tjocknar lite. Salta och peppra och stänk i lite äkta soja.

Servera med kokt potatis, knäckebröd och kall mjölk och dröm dig tillbaka till mormors kök…

Serverat!

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s