Grekiskt påskbröd

I Grekland firas påsk med buller och bång, med kyrkobesök, processioner och naturligtvis god mat i glada vänners lag. Det här receptet har jag fått av en grekisk väninna och det är ett fantastiskt gott och luftigt bröd som passar lika bra till påskalammet som till det klassiska svenska påskbordets sill- och äggrätter! Du behöver:

50 g jäst

1 dl kallt vatten

3½ dl naturell yoghurt (gärna grekisk!)

2 msk olivolja

1 msk salt

12-13 dl vetemjöl

4-5 ägg (plus 1 vispat ägg)

Rör ut jästen i det kalla vattnet och tillsätt sedan yoghurt, olivolja, salt och nästan allt mjöl – spara 2-3 dl till utbakningen! Arbeta ihop till en smidig deg och jäs under bakduk i ungefär 1½ timme.

Vält ut degen på mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet. Dela degen i tre lika stora delar och rulla längder, ca 2-3 cm i diameter. Gör en stor fläta – om du vill kan du vrida ihop den till en krans. Du kan också, om du vill göra det lite enklare, rulla en enda tjock längd av degen och sedan vrida ihop den till en vacker snäcka. Hur du än gör blir det snyggt när det blir gräddat!

Dekorera flätan/kransen/rullen med ägg genom att ”baka in” dem i degen på valfritt sätt – till exempel mellan flätorna eller kanske i ett vackert mönster mitt i brödrullen. Jäs under bakduk i ca 30 minuter.

Värm ugnen till 225 grader. Pensla det färdigjästa brödet med uppvispat ägg (och eventuellt sesamfrön), och ställ in plåten i mitten av ugnen. Sänk samtidigt värmen till 175 grader. Grädda brödet i omkring 30-40 minuter tills det fått vacker färg och är helt genomgräddat. Låt kallna på galler.

Tips! Om du vill göra brödet lite mer färgsprakande kan du lägga äggen i kallt vatten med olika slags äggfärger – eller lökskal – en god stund innan du sätter degen! Du kan också, om du vill, baka ut degen till fyra mindre bröd – placera då ett ägg i mitten av varje bröd!

OBS! Ett klassiskt äggbröd är också det söta Tsoureki, ett vetebröd som ofta kryddas med citrus och en kardemummaliknande krydda som kallas mahlab. Recept hittar du här!

2 kommentarer

    • Jag är verkligen hemskt ledsen att jag inte sett kommentaren tidigare för nu kommer ju svaret på tok för sent. Men jag svarar i alla fall och hoppas att det blev bra. Ägget ska vara rått, och blir perfekt tillagat i ugnen. Glad påsk i efterskott!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s