Rotmos och fläsklägg

Rotmos och fläsklägg är en fin svensk klassiker och bland det godaste man kan äta! Jag brukar ta ett kilo fläsklägg till fyra. Jag kokar alltid läggen kvällen innan den ska ätas och sedan ställer jag spadet kallt. Dagen efter är det bara att plocka bort fettet (det har blivit som en kaka ovanpå buljongen) och sen kan man koka kålrötter och potatis i spadet med gott samvete!

Till fyra personer blir det bra med en stor kålrot eller två mindre. Skär i mindre bitar och koka i spadet i 30-40 minuter innan du lägger i fyra-fem skalade och skurna potatisar. (Många slänger i ett par morötter också men det brukar jag aldrig göra.)

Koka rötter och potatis riktigt mjukt. Häll av spadet men spara en del av det att späda moset med. Stöt med mosstöt tills allt är mosat, och späd  med spadet. Om du tycker det är svårt att få moset klimpfritt går det jättebra att vispa med elvisp!

Servera sen med skivat kött, knäckebröd och iskall mjölk eller lättöl!

Härlig husman färdig att avnjutas!

10 kommentarer

  • Hoppas jag inte svarar för sent på denna kommentar nu – hade inte tillgång till bloggen igår. Men jo, jag tror du får ett fantastiskt gott bröd med spad. Glöm då inte att utesluta saltet ur degen.Om du bakar med det kan du väl berätta hur det blev!

   Gilla

 1. Hej. Ska bjuda mina systrar på rotmos och fläsklägg på juldagen. Har läst ditt recept och undrar, om jag kokar läggen dagen före hur gör jag med köttet. Hur värmer jag det?

  Gilla

  • Hejsan! Antingen kan du värma det i vanlig ugn i en täckt ugnsform på låg värme (150-175 grader) tills köttet är genomvarmt eller bara värma det i mikron. Det smakar som nykokt!

   Gilla

 2. Lägg till brynt smör i rotmoset så är man i hamn.
  Tack för fint recept för oss som gillar klassisk husmanskost.

  Gilla

  • Tusen tack för det, Niclas! Brynt smör ska testas nästa gång – har köpt hem kålrötter och är på gång med en laddning rotmos på måndag. 🙂

   Gilla

 3. I måndags denna vecka blev det tillverkning av 1 kg fläsklägg och en stor rotmospanna. Oj oj oj vad gott.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s