Om greedflation och hur du kan hålla matkostnaderna nere

Maten blir dyrare och dyrare. Hittills i år har maten ökat med drygt 8 procent och experterna tror att det kommer att bli över 12 procent dyrare innan året är slut. Det är Rysslands krig mot Ukraina som ställer till det, fast inte enbart. Jag skulle säga att livsmedelsbranschen tar alla chanser att höja priserna redan innan de så att säga behöver, för det finns liksom ingen annan förklaring till att exempelvis Willys har höjt priset på varor som stått i hyllorna sedan innan kriget började. På vilket sätt skulle kriget i Ukraina medverka till prishöjningen av en förpackning Bullens pilsnerkorv, som tillverkades någon gång förra året, liksom?

Det finns ett namn för det här och ett passande sådant. Greedflation (greed = girighet) är ordet för att beskriva hur företag höjer priserna på mat och andra varor trots att de själva inte fått ökade kostnader. Det får en ju att undra hur det ska bli när de väl får ökade kostnader. Hujedamej…

Men även om mycket har gått upp i pris, och det blir allt svårare för en vanlig familj att få matkontot att gå ihop, så finns det knep som gör att man kan hålla matkostnaderna nere. Ett sådant är att kolla efter varor som är nedsatta på grund av kort datum. När jag var på Willys i lördags morse var det gott om både kött, kyckling och pålägg som var nedsatt med 40 och 50 procent. Ett perfekt tillfälle att fylla frysen! Jag tror att just lördagar, söndagar och måndagar kan vara bra dagar, men det har jag egentligen inget belägg för. Däremot har jag lärt mig att man ska vara där rätt tidigt, men inte vid öppningsdags – de måste ju hinna lägga ut de nedsatta varorna först.

Sen har vi ju det där med bönor och linser. Det är verkligen något att luta sig emot i såna här tider. Det är klart att även baljväxter kommer att öka i pris (och redan har gjort det – även här har butikerna satsat på prishöjning av varor de hade i lager innan kriget bröt ut) men de är fortfarande billiga jämfört med mycket annat. Och tänk bara så mycket det går att laga av dessa fantastiska produkter! Grytor, burgare, pastasåser, gratänger… Här kan du läsa mer om linser och här hittar du ett recept på en otroligt god linssoppa.

Det är heller inte fel att baka sitt eget bröd, både kaffebröd och matbröd. Det är klart man kan tycka att det är billigt med 4 kanelbullar för 20 spänn, men om man bakar sina egna får man i princip 30-40 bullar för ungefär samma pris, även om mjölet blivit något dyrare. Samma sak med matbröd. Bröd är faktiskt jättedyrt – en limpa kostar ofta över 30 kronor medan du kan baka dina egna limpor för en bråkdel av den kostnaden. Här hittar du några av mina bästa matbrödsrecept!

Många konserver är också billiga fortfarande, inte minst tomater. Pasta med en enkel tomatsås kan smaka som fest om man serverar den på en fin duk och tänder några vackra ljus!

Jag skulle också rekommendera ett besök på Matsmart. Där kan man ibland hitta riktiga fynd så jag brukar gå in på sidan några gånger i veckan för att hålla mig a´jour om nya varor som kommer in.

den här sidan har jag samlat en rad recept för den tunna plånboken, bland annat Boston Baked Beans och omelett på ”skafferirens” – kanske kan du hitta något du gillar?

Vad har du för knep för att hålla matkostnaderna nere? Skriv gärna en kommentar med ditt bästa tips!

.2 kommentarer

  1. Överlag – gammal svensk ”bondmat” är bra. Bygger ofta på (relativt) billiga ingredienser. Kanske finns det en kokbok med egna antecknade recept efter någon släkting? Sånt är roligt att laga också. Jag har en liten Järvsö-kokbok, som pensionärer i Järvsö satte ihop för några år sedan. Där hittar jag då och då bra, billiga och mättande recept att laga till. Mycket potatis, korngryn och sånt. Jag vet att Matmamman också har den kokboken ❤

    Gilla

  2. Och en till sak – gör det lite till ett matäventyr också. Min tonårsson blev lite orolig över braskande rubriker, men jag var helt lugn och sade att det här klarar vi. Det har vi gjort förr under svångremstider. Du får se till att lära dig att laga mat från grunden av mig. Så nu står han och steker hemgjorda potatisbullar och köttfärsbiffar, bakar bröd och vittjar frys och skafferi och kommer på idéer. Har man barn omkring sig – gör dem delaktiga. Inte minst tonårspojkar som äter som hamnsjåare.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s