Linser, linser, linser…

Linser är bra och billig mat, en stapelvara i många kök. De är snabbkokta och behöver inte blötläggas innan kokning. Dessutom är de rika på fibrer, protein och mineraler och ger en bra mättnadskänsla. Men vad för slags linser finns det egentligen? Här är en liten lista:

Röda linser är delade och skalade och har kort koktid (10-15 minuter). Används oftast i grytor, sallader, soppor, pastejer, stekta, färser, brödpålägg, och funkar även i bröddeg. Mycket lätta att grodda.

Gröna linser har lite längre koktid än röda – ungefär 30 minuter. Jättegoda i soppor och grytor, men passar också bra till veganska biffar och andra färsrätter. Att grodda gröna linser är ganska lätt, och groddarna är mycket rika på c-vitamin. 

Gula linser är också delade och skalade. De blir godast om man blötlägger dem i någon timme innan man kokar dem – tänk då på att koka upp dem i nytt vatten.

Puylinser är små grönspräckliga linser med mycket god smak. De håller ihop bra när de kokas och mosar sig inte lika lätt som andra linser. Passar därför bättre i grytor och smårätter än i färser och biffar.

Belugalinser är vackra, blanksvarta linser som fått sitt namn för att de utseendemässigt liknar rysk belugakaviar. De håller ihop bra när de kokas och är jättegoda i sallader. Belugalinser är också goda att marinera i olja och servera på ett buffébord. 

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s