Vilken känd svensk vill du ta en öl med?

Vilken känd svensk skulle du vilja ta en öl med i sommar? Svaret är: Magdalena Andersson. Det är första gången som en kvinna, tillika statsminister, toppar listan. På plats två och tre hittar vi två andra tungviktare i form av H.M. Konungen och Leif GW Persson. Det är fjärde året i rad som Sveriges Bryggerier genomför undersökningen tillsammans med Novus.

Undersökningen visar också att 71 % av svenskarna tycker att svensk öl håller bra kvalitet. En av fem (21 %) dricker dessutom öl en till flera gånger i veckan.

Finns det några orosmoln då? Ja, på förslaget om att höja alkoholskatten i början av 2023 svarar en majoritet, 56 %, att de tror att en skattehöjning kommer att leda till ökad smuggling av öl.

Skattehöjningen har Magdalena Andersson kommenterat för Expressen där hon påpekar att syftet bland annat är att finansiera det militära försvaret och att ”… man gör en god gärning med att ta en öl på fredagen”. Skattehöjningen är säkert en av flera frågor som skulle diskuteras över den där ölen tillsammans med statsministern.

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes 1–8 juni 2022 av Novus på uppdrag av Sveriges Bryggerier. Antalet genomförda intervjuer: 1030. Målgruppen är den svenska allmänheten 18–79 år. Deltagarfrekvensen är 56 %. Det är en jämn fördelning mellan kvinnor och män som svarat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s