Svensk kalksten i köket

Så här i början av året känner jag mig alltid energisk och förhoppningsfull inför framtiden, till och med i tider som dessa. Även om det ännu är vinter så känns det i luften, och syns på de allt ljusare eftermiddagarna, att våren faktiskt är på väg. Det är liksom en tid för förändring, en tid när man har lust att förnya sig på olika sätt. Så efter att ha tagit ner julpyntet och börjat ställa i ordning vardagen igen funderar jag på detta med köket. Köket är ju jätteviktigt för mig, dels för att jag trivs med att vara i köket rent allmänt – dels för att matlagning är en stor del av mitt liv. Lite ny färg på skåpluckorna, kanske nytt kakel… Störst behov har jag av en ny bänkskiva.

Det jag helst skulle vilja ha är en bänkskiva i svensk marmor, Kolmårdsmarmor, eller kalksten som det också heter. Den är vansinnigt snygg och finns i olika nyanser, du har säkert sett den i bostäder som har fönsterbrädor i marmor. Den är också hårdare och mer slitstark än marmor från andra delar av världen. Inte så konstigt att den använts som material i hundratals år och att den finns på vackra byggnader runt om inte bara i Sverige utan hela världen, som Kungliga Operan i Stockholm och Rockefeller Center i New York.

Jag tycker det är både roligt och fascinerande att vi har så fin marmor i Sverige. Och den kan ju användas även i mindre skala i ditt eget kök. En köksbänk av urgammal svensk kalksten är sannerligen något som kan förgylla vardagen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s