Luftigt och knaprigt bröd i lergryta

Nu har jag plockat fram lergrytan igen. Jag vet knappt något sätt som ger godare bröd än denna gamla skapelse – jag har haft den sen jag var i tjugoårsåldern och den är fortfarande lika fantastisk. Det blir för övrigt också väldigt gott att laga mat i den men för tillfället använder jag den mest just till bröd.

Just nu bakar jag gärna ett luftigt vitt bröd som får jäsa riktigt länge. Det är också så enkelt eftersom degen gärna får vara lite kladdig och inte ska knådas – det är bara att liksom häva över degen i den inoljade grytan, ställa in den i kall ugn, sätta ugnen på 225 grader och låta grytan stå där i 1 1/2 timme ungefär. Resultatet blir ett helt fantastiskt bröd som är mjuksegt inuti och alldeles knaprigt på ytan.

Man kan baka det här brödet på vanligt vetemjöl, vetemjöl special eller manitoba cream – vilket man väljer är en smaksak men jag skulle nog säga att det blir ännu lite luftigare och godare just på manitoba cream.

Bittes lergrytebröd

1/2 pkt jäst
3 dl vatten, fingerljummet
1 tsk farin, honung eller strösocker
1 tsk salt
6-7 dl mjöl, gärna manitoba cream

Gör så här: Smula sönder jästen i en bunken och rör ut med det ljumma vattnet. Tillsätt farin och salt och häll i mjölet lite i sänder. Degen ska vara lite lös och kladdig.

Jäs 40-65 minuter i bunken – bakduk behövs inte – och när degen jäst upp petar du bara ihop den igen och gör om hela proceduren. Två gånger räcker, men du kan också göra likadant flera gånger, det här brödet blir bara godare ju längre det får jäsa.

Låt lergrytan stå nedsänkt i kallt vatten i minst 20 minuter. Ta sedan upp den, torka den och smörj in den med olja. Fös ner degen, lägg på locket och ställ in i kall ugn (inte nederst, men mellan botten och mitten). Sätt ugnen på 225 grader och låt brödet gräddas i ca 1 1/2 timme.

Ta ut grytan, ta av locket och låt brödet kallna på galler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s