Mjölkens dag 1 juni

Idag firar vi Mjölkens dag – och vad kan väl vara bättre än att fira det med att införskaffa ekologisk mjölk istället för vanlig? Allra helst vill jag köpa närproducerad mjölk från ansvarsfulla småbrukare i närmiljön, men det är inte alltid det blir tillfälle till det. Så då får man göra det näst bästa tycker jag.

Och eftersom det är Mjölkens dag idag passar jag på att laga till en riktig klassiker…

Mjölkstuvade makaroner

De flesta makaroner passar att stuva men allra bäst är Kungsörnens Gammaldags Idealmakaroner, tycker jag. Sen kan man göra på lite olika sätt.

Vanligast är nog att man kokar upp mjölken först (8 dl till fyra portioner). Dra ner värmen och häll i 4 dl makaroner. Låt puttra och svälla på mycket svag värme och rör om då och då, och tillsätt sen ½ tsk salt, kanske lite vitpeppar och eventuellt riven muskot.

Jag brukar göra på ett ännu enklare sätt, som blir minst lika gott. Jag kokar först makaronerna några minuter i lite vatten – ca 3-4 dl till 4 dl makaroner. När vattnet börjar koka in späder jag med mjölk (4-5 dl beroende på hur mycket vatten jag använt till själva ”förkokningen”) och låter puttra på svag värme, medan jag rör om då och då, tills all mjölk kokat in och makaronerna blivit riktigt krämiga och mjuka. Då saltar jag, lägger i en liten klick smör och – om jag vill ha makaronerna sötstuvade– ett par teskedar strösocker. Muskotnöt brukar jag servera vid sidan av, med ett litet behändigt rivjärn så att gästerna själva får bestämma om, och hur mycket, de vill ha.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s