Kycklinggryta med smak av Marocko

Jag älskar nordafrikansk mat, särskilt från Marocko och Tunisien. De varma, fylliga smakerna, kombinationen av sötma, sälta och hetta – couscous, tagine, oija tillhör favoriterna, och jag brukar göra dem antingen helt vegetariska eller med kyckling och ibland lamm.

Den här kycklinggrytan kom till en dag när jag hade saffran, russin och torkade aprikoser över sedan i julas. Eftersom det dessutom fanns kycklinglår i frysen och en burk kikärter i skafferiet var saken klar.

Marockansk kycklinggryta i Crock-Pot

Till 3-4 personer behöver du:

6-8 kycklinglår, färska eller upptinade
1 kuvert saffran
2 gula lökar, finhackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 burk kikärter, avrunna
2 kycklingbuljongtärningar
1-2 msk maizenamjöl + lite vatten
5 dl vatten
1-2 dl russin
1-2 dl torkade aprikoser
salt, peppar

Gör så här: Bryn kycklinglåren, antingen i en stekpanna eller i Crock-Poten, om du har en som har den funktionen. Fräs med lök och vitlök efter en stund och rör om. Flytta över till Crock-Poten, om du brynt i stekpanna, salta och peppra.

Häll kikärterna över kycklingen och häll i russin och aprikoser. Tillsätt sedan buljongtärning och vatten, därefter maizena utrett i lite vatten och så salt, peppar och saffran. Rör om och sätt Crock-Poten på låg effekt och låt stå i ca 6 timmar. Avnjut grytan med couscous.

Tips! Du kan laga grytan även på spisen. Fräs då kycklingen i en panna, med lök och vitlök, och lägg i en stor gryta. Blanda ner övriga ingredienser och rör om. Koka upp och dra sedan ner värmen och låt grytan puttra på svag värme i 1-1 1/2 timme.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s