Matmammans saffransdoftande fiskgryta – i advent och året om…

Vad kan vara godare än en gyllengul, saffransdoftande fiskgryta? Den här slängde jag ihop häromdagen av sånt som fanns i kyl, frys och skafferi och den blev underbart god.

Matmammans saffransdoftande fiskgryta

Mängderna är lite ungefärliga eftersom jag gick efter eget huvud, så vill du kan du ha lite mer av något, mindre av något annat, och byta ut ingredienser lite som du tycker. Jag kan också tänka mig att den blir väldigt god om man kryddar den med curry istället för saffran. I så fall ska curryn fräsas i olja tillsammans med löken. 

Riset ger en matig gryta, men kan förstås uteslutas eller – om man vill – ersättas med mathavre, bulgur eller liknande. Sambal oelek ger lite hetta, men kan minskas i mängd eller uteslutas – och vill man ha en hetare gryta ökar man förstås mängden. Prova dig fram till en fiskgryta som är i din egen smak!

400-600 g vit fisk av valfri sort (jag använde torsk)
400 g räkor med skal (skalade)
1 burk musslor i vatten, avrunna
2 tunnslantade morötter
1-2 dm purjo, sköljd och strimlad
4 dl vatten
2 dl vitt vin
2-3 dl vispgrädde
1 näve långkornigt ris (kan uteslutas men gör grytan lite matigare)
1 kuvert saffran
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek

2-3 msk vetemjöl
salt och peppar
ev lite kryddgrönt till servering

Gör så här: Fräs purjo och morot i olja i en stor soppgryta. Dra ner värmen lite och tillsätt tomatpuré, låt den fräsa med en stund. Strö över mjölet och rör om, späd sedan med vatten, vin och grädde lite i sänder. Häll också i riset.

Koka upp, häll i saffran och låt sedan puttra på svag värme i 10-15 minuter.

Skär fisken i munsbitar och lägg i grytan. Koka ytterligare 10 minuter på svag värme, så att fisken blir helt genomkokt. Tillsätt skalade räkor och avrunna musslor och låt alltsammans bli varmt. Smaka av med salt och peppar och strö över lite persilja eller annat kryddgrönt. Servera med ett gott bröd och kanske ett glas vitt.

2 kommentarer

  1. […] Som alltid är det en välgjord chardonnay, med härlig fruktighet och ett trevligt inslag av fat. Det är dessutom ett ekologiskt vin, förpackat i miljövänlig box, och det är förstås ett extra plus! Las Moras Organic Chardonnay Reserve är ett mångsidigt vin som passar till skaldjur och fisk men också till vitt kött, pastarätter och vegetariskt. Prova det till min härliga fiskgryta! […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s