Samhällsbyggnad kräver mer än man kanske tror…

Just nu händer det mycket i området där jag bor. ”Orten” förtätas, för att uttrycka det milt, och hela stadsbilden förändras på kort tid. Det är också stora förändringar på gång när det gäller kollektivtrafiken. Vår tunnelbanelinje kommer att byta både nummer och färg när allt är klart, och den kommer dessutom att dras om till helt andra stationer. Sånt görs inte i en handvändning precis.

Jag har tänkt lite extra mycket på det där sen en god vän till mig flyttade in i ett alldeles nybyggt kvarter norr om stan, Barkarbystaden i Järfälla. Där bygger man ett helt nytt samhälle, från grunden nästan, med både nya vägar och en helt ny tunnelbanesträckning. Hon trivs jättebra och tycker det är superhäftigt att få vara med från början.

Stockholms stad anlitar förstås konsulter för samhällsbyggnad till sådana här enorma trafikprojekt. Och det kan man göra till mindre projekt också, om man till exempel har köpt mark och vill bygga och behöver veta hur markförhållandena ser ut, det vet jag av erfarenhet eftersom en god vän till mig gjorde det när han köpte mark för att bygga fritidshus på för ett par år sen. Då är det nästan ett måste att anlita en konsult som kan det där med geoteknik.

Själv är jag både positiv och negativ till förändringarna i mitt område. Har man bott på ett ställe så pass länge så vänjer man sig vid vissa saker och en del av mig vill att det ska förbli som det har varit. Samtidigt är det mycket som är trevligt med att det byggs nya hus, villor, ja hela områden. Nu under den mörka årstiden är området mer upplyst, och det gör ju att det blir betydligt mysigare (och känns tryggare) när man går ut och går med hunden på kvällarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s