Rent och klart vatten? Inte alltid en självklarhet

Rent vatten, det är något de flesta av oss här i Sverige, och många andra delar av västvärlden, tar för givet. Att bara kunna gå till kranen och hälla upp ett glas friskt, kallt vatten när man är törstig – det är så självklart, liksom. Idag finns det nog inte många kvar som minns hur det var att ta upp vatten ur brunnen (förutom de som har sommartorp och liknande utan rinnande vatten). Och att vattnet inte skulle vara rent och drickbart, även om det kommer från en brunn på gården? Nej, det finns inte på kartan ens.

Ibland kommer det larm om att vattnet på en viss ort är förorenat och behöver kokas innan man kan dricka det. Då blir genast rubriker i tidningen, eftersom folk är så vana vid att man bara ska kunna öppna kranen och dricka. Men för många – alldeles för många – i världen är drickbart vatten direkt ur kranen en lyx. För många finns det inte ens rent vatten att tillgå i en frisk brunn.

Men ibland kan det behövas lite extra rening även hos oss, för vattenutmaningarna blir ju inte precis färre framöver som det verkar. Då är det skönt att veta att det finns olika typer av filter, som patronfilter och påsfilter så att vi fortsätta att dricka vårt vatten direkt från kranen. Och om det är något jag verkligen hoppas på för framtiden så är det att världen möter vattenutmaningarna på ett sätt som säkerställer att alla får samma tillgång till rent och klart vatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s