Halloweenbuffé: Party Potatoes – en amerikansk klassiker

Party Potatoes är en klassiker bland amerikanska bufférätter. Den serveras på festbuffén, som tillbehör till thanksgivingkalkonen, som comfort food och till söndagsmiddagen när familjen samlas. Den serveras också vid sammankomster som inte är så partybetonade. I Utah är den så vanlig vid begravningsmottagningar att den fått namnet ”funeral potatoes”.

Framför allt är det här en verkligt god potatisrätt, och dessutom lättlagad. Man kan antingen göra den med potatistärningar, som man förkokt i grönsaks- eller kycklingbuljong, eller med ett gott hemlagat potatismos. I USA lagas den också ofta på djupfrysta hash browns, typ potatisbullar. Det har jag aldrig testat men det är säkert också jättegott.

Party Potatoes

10 potatisar, skalade och hackade i tärningar (eller potatismos på 10-12 potatisar)
vatten + tärning av grönsaks-eller kycklingbuljong till potatiskoket
1 gul lök, finhackad
50 g smält smör
2-3 dl syrad grädde eller creme fraiche
3-4 dl riven ost, gärna en smakrik sort som cheddar eller grevé
salt och peppar
krossade cornflakes eller ströbröd, samt några smörklickar att toppa med

Gör så här: Koka potatistärningarna i buljong till de blir nästan helt klara. Hacka under tiden löken. Ta upp potatisen och låt rinna av. Lägg dem i en ugnsfast form och blanda i den hackade löken. Salta och peppra.

Smält smöret och låt svalna lite. Blanda det med grädden och osten och rör ner blandningen i potatisen. Rör om väl så att allt blandar sig. Toppa med krossade cornflakes eller ströbröd och klicka några smörklickar över.

Baka mitt i ugnen på 175-200 grader tills potatisen är genommjuk och ytan har fått vacker gyllenbrun färg.

Med potatismos: Blanda moset direkt med det smälta smöret, grädden och osten och rör ner detta tillsammans med löken i formen. Strö över cornflakes/ströbröd och klicka smör över och grädda som ovan.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s