Halloweenbuffé: Boxty – Halloweenklassiker från Irland

 Boxty

Boxty är ett slags irländska raggmunkar (potatispannkakor) med bakpulver i smeten blir de lite fluffigare än vanliga svenska raggmunkar. Servera med grov senap istället för lingon. Receptet blir lagom för 4 personer:

drygt 1 kg mjölig potatis
3½ dl vetemjöl (eller hälften vardera av vete och graham)
4 dl mjölk eller filmjölk
2½ tsk salt
1 tsk bakpulver
4 msk smör 

Tillbehör:

grov senap
bacon

Gör så här: Skala och riv potatisen. Pressa ur lite av vätskan i en sil eller i ett durkslag och lägg den sen i en rymlig bunke. Tillsätt mjöl, salt och bakpulver och rör sist ner mjölken. Blanda noga så du får en slät och klimpfri smet.

Stek små plättar på medelhög värme i en liten stekpanna i smör och olja tills de är gyllenbruna och lite frasiga i kanterna – eller använd en plättlagg.  Servera som ljummet tillbehör på buffén eller varma med grov senap  och gärna knaperstekt bacon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s