Gamla bortglömda grödor på tapeten igen

Visste du att det odlades en massa spännande grödor i Sverige långt innan vi fick potatis, vete och sådant? Här är några av dem!

Gråärt

Odlades i Sverige innan potatisen gjorde sitt intåg men blev sedan utkonkurrerad av andra grödor. Gråärt finns i över 40 olika varianter och är mycket proteinrikt. De är små och mörkgrå, ibland blåprickiga eller blåsvarta, och mindre än vanliga gula ärter. De kan användas som kikärter och bönor, men har tjockare skal och bör därför kokas något längre tid. 

Korova (Ko-rova med betoning på ko)

En klassiker och en gång i tiden stapelvara i vårt land, tillsammans med andra slags rovor. Korovan är söt och krispig och därför populär att äta som den är. Till form och färg liknar den en rättika och den kan ätas rå, kokt, mosad, stekt, picklad eller ugnsbakad. 

Svarthavre

Svarthavre odlades brett fram till 1800-talet då många odlingsområden drabbades av sjukdomsangrepp och man började odla förädlade sorter istället. Idag är svarthavren ovanlig, men den är på uppgång. Smaken har toner av mandel och den kan användas på samma sätt som mathavre och liknande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s